Monday, 8 August 2011

Memacam Ragam Manusia

Assalamualaikum..
Masuk hari ni,dah genap 49 hari aku kerja...dah mcm2 ragam customer yg aku dah facing dgn tabah dan sabar..antara yg aku nak citer ialah pengalaman aku serve sorang customer yg aku anggap "luar alam"...hehe...
customer yg aku serve siang td ialah seorang P*ND*N..(fill in the blank)..
x pun dlm bahase omputih kita pggil TRANSVESTITE...
aku agak kalut lah nak serve dia sbb aku x tawu nak mention dia sbg kakak atau abg..
kang klu aku pggil dia kakak,mampus dia lempang aku laju2..
last2,aku ckp kat aunty(isteri bos),"aunty,dia ni nak beli tong sampah"..
adoi..ini trend zaman skarang..yg laki nak jd pompuan..yg pompuan nak jd laki..x bersyukur dgn ape yg ALLAH dah bg...
P*ND*N ni org yg mempunyai biologi laki tp mempunyai mendakwa mempunyai naluri wanita..
and aku rasa korang sume tawu kan kisah ASYRAF HAFIZ yg nak bertukar jd ALEESYA FARHANA.bkn nak bertukar..dah bertukar dah pun..cume permohonan nak tukar nama kat ic x lepas...astaghfirullah...terkedu aku bace kisah beliau ni...
last2 dia meninggal dunia sbb serangan jantung and blood pressure rendah..
mungkin ini balasan sbb melanggar hukum Allah..
persoalan yg timbul mase nak menguruskan jenazah:

"siapa yg perlu mandikan jenazah?laki ke perempuan..klu lelaki,fizikal si ALEESYA FARHANA tu still perempuan..(sbb dah wat operation kat thailand)..
takut nanti timbul prasangka negatif pulak...
klu nak suruh perempuan yg mandikan,batal pulak air sembahyang sbb si ALEESYA tu pada asalnya ialah lelaki..."

tp rasenye at last lelaki yg mandikan..aku x sure..x sempat nak belek2 BERITA HARIAN lame2 sbb nak pegi keje...hehe
ape2 pun,jgn lah dikeji mahupun dihina ARWAH dan mereka2 yg sewaktu dgnnye..
ape2 pun alasan diorang nak bertukar,hanya mereka dan ALLAH je yg tawu..
kita sbg saudara sesama ISLAM jadikan bende ni sbg iktibar dan doakan yg terbaik..:)

utk keterangan lanjut:Larangan Mengubah Ciptaan Allah

lagi aku nak cerita psl jenis2 customer yg selalu dtg kat kedai:

1.ade jenis customer yg bila nak masuk kat tempat tu,bila aku tanye "cari apa kak?"..pastu dia jawab "saja tgok2.."...okey lah..dia nak jalan2 suka hati dia lah wpun aku tawu xde point sebenarnye nak window shopping kt kedai tu..tp yg x boleh blah bila dia mintak aku display mcm2 tp 1 bende pun haram dia nak beli..arghh!sakit jiwa aku!last2 aku kene kemas barang tu balik tanpe mendapat keuntungan..

2.ade pulak yg dah rosakkan barang tp x nak mengaku...pastu siap nak kerek2 ckp bahase omputih lg..adoi,klu speaking tu ala2 american style,sedap jgk lah aku nak dgr...aku ni mls nak ckp BI sbb i sound silly when i speak omputih..

3.pastu ade plak yg bila aku tanye carik ape..dia ckp "nak tgok2"..kadang2 bila aku xde mood nak serve customer,aku ckp lah "maaf,tempat ni utk member VANTAGE sahaje"...
dia yg x puas hati trus plak nak buat sesi soal jawab ngan aku..kenapa x boleh itu,ini....bla3..bila aku ckp kita takut barang pecah..(sbb tempat yg aku jage tu semuanya kaca)....dia ckp "ape?igt saya x mampu nak ganti ke?"..aku yg malas nak gadoh2 hanye tersengih x ikhlas..sengih cukup sekadar utk menunjukkan aku cukup 32 batang gigi..

4.lg,ade yg jenis pegang sane usik sini sampai rosak barang2..adoi,klu rosak sape nak beli cik kak oiii??aku rase cam nak cubit je tangan mereka tu..aku dah tulis DON'T TOUCH besar gedabak pun x gheti2 lg nak bace..

5.yg hampess lg biadap tuh bila ade customer dgn selamba badak dia je lap2 tangan kat sample yg ade...aiseh,aku bknnye ade dua puluh mata nak tgok klu sekali masuk berketul2 customer..aku ade 4 mata je..mata ori plus spect!agak2 lah klu ye pun nak buat khianat..isk3....

diorang ni patut bersyukur dpt aku yg serve diorang..sampai skang aku masih dpt menahan diri dari marah2 customer wpun diorang dah selalu buat aku kene marah dgn aunty.(aunty marah aku sbb aku senang kene buli ngan customer.).klu dpt pekerja2 yg laen,jgn harap lah nak dpt layanan tip top mcm yg aku bg.ahaks!.dahlah tu,klu nak citer pjg2,x larat plak aku..tp alhamdulillah skarang aku dah di'transfer' ke bahagian laen..x perlu lah aku nak serve2 customer kt bahagian barang2 VANTANGE tuh sbb kebanyakan diorang nak WASH WASH EYE aje..x larat i nak layan,nyah!haha..

antara barang2 yg aku kene jage sebelom nih...



lupa nak bagitawu yg aku skang part time kat RC TRADING yg menjual household,kitchen utensils,pinggan mangkuk vantage(ori & x ori)...keje ni mmg penat..penat menahan sabar..haha..tp xpe..demi mencari duit poket sempena cuti sem aku yg pjg ni..

::sekian tuk post kali ni..



Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

3 budak kasi surat cinta:

ruzaimi@Along said...

alhamdulillah..bagus2..untuk yang first tu,untuk pengetahuan anda,setiap manusia yang lahir akan dikebumikan mengikut jantina semasa kelahiran walaupun dia dah tukar. dan mohd hafiz pun dikebumikan sebagai lelaki.sekian.. Jangan cabar ALLAH. Kelak diri yang merana.nauzubilah.jadikan pengajaran dan iktibar kepda kita yang masih hidup..wallahualam..=)..

~afiqah~ said...

well..ragam mnusia tuh biasa lah.dr situ jgk ko dpt blaja cmne nk hndle org..pengalamn:)..psl yg arwah nie..pmpuan yg mndikn jenazah dia sbb tkot aib..sbb dia da tkr smua2 jd pmpuan punyr..xkn trbtal wduk ke ape ke..sbb ble seseorg tu mti..xde jtoh hkum da utk dia..:)

Cik Fyza Roosli said...

ruzaimi:setuju2..jd anda pun bertaubat lah..lupakan saad..haha
afiqah:thanx for the info..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...