Sunday, 31 July 2011

Ramadhan Datang Lagi

Bila kat status fesbuk ramai yg tulis "Selamat menunaikan ibadat terawih.."
Bila SYAITON dah gundah gulana sbb kene PERINTAH BERKURUNG selama sebulan..
Bila kurma Yusof Taiyoob laris kat pasaran..
Bila pakcik2 makcik2 sibuk dok memikir nak berniaga kat bazaar..
maka,dgn rasminya aku nak announce...
"BESOK PUASA!!!"
So,aku nak wish selamat berpuasa kpd seluruh muslimin & muslimat x kira di ceruk mane anda berada..hehe..Alhamdulillah,klu esok aku masih dipanjangkan umur,ini merupakan kali ke-19 aku berjumpa lg ngan encik RAMADHAN MUBARAK..wpun mase cinonet2 dulu aku blom stat pose lg..hehe..dan selepas 7 taon,akhirnye taon ni dpt lah aku pose sebulan kat umah..sebelum ni asyik sambut RAMADHAN kat perantauan aje..isk3..
Dari segi istilah,puasa didefinisikan sbg menahan diri dari lapar dan dahaga serta perkara2 yg membatalkan puasa dari terbit fajar hingga tenggelam matahari..aku dah hafal sgt definisi pose ni sbb dlm exam selalu tanye..haha..
Antara FAQ(frequently asked question) yg aku selalu tanye mase kecik2 dulu:


"Mak,kentut batal pose x?"
"Ala,x sengaja termakan..klu sengaja x ape eh mak?"


tapi itu mase kocik2 lah..mase aku buta huruf,buta warne...x reti nak bace buku..
bile dah besar aku tawu le ape perkara2 yg membatalkan pose..antaranye ialah:
  • Makan dan minum dengan sengaja walaupun pada nilaian dan kadaran yang sedikit pun,seperti memakan saki baki makanan kecil yang terlekat pada celah gigi dan lain-lain lagi.
  • Muntah dengan sengaja
  • Bersetubuh atau keluar air mani dengan sengaja
  • Keluar darah haid atau nifas(org pompuan sahaje..klu yg laki pun ade,sila cpat2 tukar jantina kat myKAD..)
  • Gila (hilang akal)
  • Pitam(termasuk pengsan) atau mabuk sepanjang hari.
  • Merokok disiang hari.(Termasuk menghisap ganja atau dadah)
  • Murtad (keluar dari Islam)
  • Memasukkan sesuatu ke dalam rongga terbuka seperti menyembur pewangi atau menyegar mulut dan sebagainya.Larangan ini tidak termasuk memasukkan air atau udara kedalam rongga terbuka kerana ingin berwuduk atau melegakan kesakitan dan ketidakselesaan pada rongga(dengan syarat air tersebut tidak diminum atau ditelan dengan sengaja).

Hukum berpuasa di bulan Ramadhan ni wajib bg sume yg beragama ISLAM...
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ - (Surah Al-Baqarah: 183)

tapi,mcm yg kita tawu,ISLAM itu M.U.D.A.H...ISLAM bkn agame yg membebankan...atas sebab2 tertentu,kita diharuskan bukak pose..tp kene ganti balik ye..antara sebab2 nye ialah  org yg sakit,ibu yg hamil dan kene breastfeed baby,org yg bermusafir & org tua yg lemah..

Pahala puasa Ramadhan amat besar. Orang yang meninggalkan puasa dengan sengaja, bukan saja telah melakukan satu dosa besar, bahkan dia mengalami satu kerugian yang amat besar, satu hari puasa yang ditinggalkan tersebut tidak boleh ditebus dengan apa jua cara, tidak boleh ditukar ganti, sekalipun orang yang meninggalkannya berpuasa seumur hidupnya. Ini jelas sebagaimana sabda Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam: 

Maksudnya: “Sesiapa berbuka satu hari pada bulan Ramadhan tanpa ada rukhshah (uzur syarak) dan tidak juga kerana sakit, dia tidak akan dapat menggantikan puasa yang ditinggalkannya itu, sekalipun dia berpuasa seumur hidup.” (Hadis riwayat Tirmidzi, Abu Daud, Nasa’i, Ibnu Majah dan Ibnu Khuzaimah).

[

Mcm biasalah azam aku setiap kali dtg nye bulan yg mulia ni..nak memperbanyakkan amal ibadat..solat terawih tu kemungkinan besar aku terpaksa buat sendiri2 kat bilik..Al maklum,aku balik keje pun lambat..lagi,nak bace Al-Quran seberapa byk yg aku mampu..setiap kali tiba bulan Ramadhan ni,harus lah rebut peluang nak buat amal byk2..siapa tawu,mungkin ini Ramadhan yg terakhir..em,tetiba sayu pulak aku..semoga kita semua sama2 dpt manfaat drpd bulan puasa ni..
Jadi,sekali lagi aku nak ucap..


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK




Sebelum aku undur diri,aku nak ckp sket..ade 1 soalan..and aku sendiri yg akan jawab..haha..
"Ape hukum pakai contact lens di bulan puasa sbb nanti kita akan pakai lens drop kalau mata kering?"
Jawapan-->x batal pose kita sbb mata bkn rongga terbuka..



wallahualam..klu jawapan aku salah,tolong betulkan...sbb aku pun lens user..hehe.. 

::sekian..renung2 kan & selamat beramal..



Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Thursday, 28 July 2011

10 Petanda Dia Jodoh Kita

Aku tawu bila ckp psl jodoh ni,mmg ramai yg interested...Kadang2 bila aku saje2 je post jiwang2 kat status Fesbuk..ramai aje yg menegur..mesti kwn2 aku ni x sabar nak tgok aku jumpe Mr X aku..haha...sabar weh,kalau aku dah jumpa,aku jemput korang jadi KENDARAT mase majlis aku..save BAJET..
so,to u olls yg dah ade kekasih hati,sweetheart,honey or ape2 je lah yg korang pggil.let's check this out..same ade si dia mmg tercipta utk anda atau sebaliknye..


1.Bersahaja
>Kekasih kita itu bersikap BERSAHAJA & X BERLAKON..means,x hipokrit lg plastik lah..maknenye,klu ko mmg dah jenis kasar,x pyh tetibe nak jd manje gedix2..cam kayu je nanti...lakonan x menjadi..wakaka!klu si dia tu suka kat kita,dia akan terima seadanya...cara nak tawu kePLASTIKAN awex or pakwe korang tuh,tgok aje lah..klu nampak cam pelik or kurang selesa ngan gaya mereka,sah2 lah tgh berlakon tu..


2.Senang bersama
>wpun korg selalu bersama,tp x penah rase bosan,jemu ataupun tertekan..Kita sentiasa tenang,gembira & dia jadi pengubat kesedihan..


3.Terima kita seadanya
>bila ckp psl ni,kene balik ke point no 1..klu dia syg,cinta kat kita,dia x akan suruh kita ubah ape2.cthnye..
"Laling2,u punye style ni mcm pokok krismas lah..i nak u tukar ye imej u..jadi mcm beyonce ke.."
"errr..rambut u kerinting..lurus lg cantik.."
"spect u pakai mcm skema je..pakai contact lens lah."
klu ade ayat2 yg nak suruh itu ini,bek tinggalkan aje kekasih spesies camni..nampak sgt x boleh terima kekurangan korang..err..jahat nye aku..ayat menghasut pulak..agaga!


4.Sentiasa jujur
>jujur tu maksudnye,x menyembunyikan ape2..cth nye mcm korang ade kenangan pahit or "hitam" di masa lampau,klu rase2 bende tu perlu dibagitahu,eloklah jujur sahaje ngan si dia..klu dia betul2 sayang,dia just akan LET BYGONE BE BYGONE..tp jgn lah sampai sume bende nak kasitawu,..x kan nak pegi toilet pun kene repot kan..agak2 lah ye..






5.Percaya mempercayai
>elemen percaya ni same jugak pentingnye mcm jujur ye..yelah,dlm hubungan ni byk dugaan kan..ade je yg dengki menabur fitnah segale bagai..so,sbg kekasih,dia x seharusnye cpt percaya dgn cerita2 karut sebelum disahkan kebenaran nye..tahniah andai anda mepunyai keksaih mcm ni..:)


6.Senang bekerjasama
>Bagi mereka yg inginkan hubungan cinta berjaya hingga ke jinjang pelamin,korang kena lah saling bekerjasama..bekerjsama utk ape ye??haha..bekerjasama dlm segala aspek lah..persediaan utk melayari bahtera perkahwinan nnti..ahaks!...


7.Memahami diri kita
>bkn senang kan nak dpt teman yg understanding.tp andai kate korg dah mmg ditakdirkan berjodoh,small matter lah bende2 camtu.mase sakit,di hantar pegi klinik..mase sedih,dia jadi penghibur..apabila susah,dia jd pembantu..dia selalu bersama dlm sebarang situasi.dia juga bersedia mengalami pasang surut dlm percintaan..kata org "sedangkan lidah lagi tegigit,inikan pulak pakwe makwe.."..ahaks!apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di saat suka duka,di saat senang dan susah,dialah calon yg sesuai utk kita..


8.Tampilkan kelemahan
>pernah dgr kan "NOBODY'S PERFECT"..?sesungguhnye yg sempurna hanyalah ALLAH S.W.T..
x tawu pulak klu ade antara kita2 yg terasa diri beliau tiada cacat celanye...bagi dia yg bersedia menjadi teman hidup kita,dia x akan terlalu menyimpan rahsia kelemahan dan bersedia memberitahu kita..Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing2...isnyaallah korang mmg dah ditakdirkan bersama..


9.Kata hati
>Dengarlah kata hati..Kadang kala,manusia dikurniakan Allah sixth sense ataupun deria keenam yg dpt mengetahui dan memahami perasaan pasangannya..Dgn deria hati nijugak,kita dpt mengetahui perasaan masing2..ala,pernah x tgok dlm tv konon2 terlepas gelas kaca pastu pecah..rupe2 nye kekasih dia dlm kesusahan..lebih kurang camtu lah..ala2 telepati gitu..hehe..


10.Solat istikharah & tawakal
>Jodoh & pertemuan terletak di tangan Allah.Manusia hanye perancang tetapi skripnye dah ditulis oleh Allah sejak di Lohmahfuz lg..so,bila dah buat solat istikharah dan si dia menjelma dlm mimpi korang,insyaallah..mungkin dia mmg benar2 jodoh dari Allah utk anda..:)


"Woman was made from the rib of man
She was not created from his head to top him
Not from his feet to be stepped upon
She was made from his side to be close to him
From beneath his arm to be protected by him
Near his heart to be loved by him"


-di"copy" n "paste" dari artikel yg di hantar oleh Pensyarah Matrix aku..ade jgk lah edit2 sket2..ayat2 yg agak x shenonoh tu dikarang oleh aku ler..
:::sekian terima kasih::::
menulis dlm mood sedih sbb malaysia kalah dgn singapura dlm pusingan kelayakan piala dunia...






Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Aku Vs Pensyarah!

Assalamualaikum...
Entri kali ni aku nak sembang2 pasal cita2 aku...hehehhh..
Mase kocik2 dulu kan,cita2 aku nak jadik dokter,lawyer,angkasawan,saintis...bla..bla...tp mmg x termasuk rasenye dlm list cita2 aku utk jd cikgu...mase kocik2 dulu,cita2 cenggini je lah yg aku tawu..mane lah aku tawu ape itu pegawai makmal,juruukur bahan segale bagai kan...


-angkasawan-

-lawyer-

-saintis-


Bila masuk sekolah menengah,aku dah fokuskan cita2 utk jd dokter..tp belajar mcm hampess..aku dpt 5A je mase spm tawu.(jgn gelakkan rezut spm aku..iye..aku tawu aku x pandai..).tp x frust sgt lah dgn rezut tu sbb slh aku pegi tgok citer korea mase nk exam..sampai kene hentam ngan warden sehari sebelum stat SPM..pergh,dugaan btol..naseb baek BM aku A1..ahaks!




pastu aku dpt offer masuk matrix perak..mase tu aku x dpt masuk u..frust gila!tp mybe sbb aku apply cos advance2 kot..dan ramai yg terer2 apply..of coz lah aku dibelakangkan..isk3..tp harus bersyukur lah sbb aku ditakdirkan belaja kt KMPk..dari sekola lg aku mmg minat gila subjek BIO..tp rezut bio x gempaklah mase SPM..dpt B je sbb aku tetibe blur nak jwb paper 3 part yg kene design experiment tuh.aku x jawab lah soalan tu..haha...bila masuk matrix,tetibe je hati aku terang bila study bio..sampai aku penah jd "private" tutor kpd kwn2 aku..haha..mase tu,ade kwn yg suggest suruh aku jd cikgu..mmg aku x nak lah..aku x minat langsung okeyh?aku still ngan cita2 aku nk jd dokter..tp dah mmg takdir aku,aku tawu dan aku sedar aku ni tersangatlah hancur lebur bila masuk bab2 mengira nih..makanya,rezut math telah mencacatkan keseluruhan pointer aku!aku dpt c+ taw..ulang lg sekali,C+..!!rezut matrix tuk sem 1,aku dpt 3.03 je...
Jadi,mase tu aku sedar harapan aku tuk jd dokter dah hancur berkecai.
Frust


Sebelum masuk sem 2,aku ade dpt surat tawaran study MEDIC kat INDON..mmg dah excited tahap tenuks lah...tp kan..parents aku x kasi aku pegi sane..bahaye!aku pun sbg anak yg taat menurut aje kata2 mak ayah aku tanpa membantah sikit pun walaupun mase tu aku terpakse korbankan cita2 aku sejak dari zaman cinonet tuh..baek x aku?haha
aku pun teruskanlah study kat matrix...sampai lah aku dpt rezut yg sgt meningkat dr rezut sem 1..tapi math aku still dapat CACING !agaga!


Alhamdulillah,lepas tu aku dpt tawaran sambung degree in Sc Biology kat UiTM Shah Alam...walaupun ini pilihan ke 7,aku bersyukur..at least aku x dpt course LELONG!
Mula2 aku terfikir bila amek BIO ni,ape je kerja aku lepas habis belajar nanti..menurut senior2,peluang kerjaya luas..tp aku still blur..untill lah satu mase tu bila kitorang bebudak Part 1 buat trip pegi Kuala Gandah or to make it clear Jabatan Perhilitan kat Pahang...bila aku bg anak gajah yg kiut tu makan,tetibe membara cita2 aku nak jadi pegawai Perhilitan...tapi ade segelintir kwn2 selalu melemahkan semangat aku..diorang ckp aku pendek,nanti kena pijak je ngan gajah tu..haks3..kurang asam betul..actually,aku xde lah pendek sgt..158cm..not bad lah kan..muahahahaha...
aku yg kat tgh2 tu..baru perasan,kalau amek gambar,aku mmg selalu berada di posisi tgh.,wakaka!


Ni time mandi ngan gajah..dpn sekali tu afie,then watip,leez,aku n blkg sekali syafiqa hayati..bes gila!tp mase nmpak taik gajah dlm air,terus aku nak termuntah..haha

siput & endang..rindunye kat mereka ni..:P


And lately,aku ade apply BIASISWA SLTP under KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI...biasiswa ni sesuai utk mereka2 yg berminat nak jd pensyarah..bila dah grad,jd pensyarah same ade kat POLITEKNIK or KOLEJ KOMUNITI..adelah kontraknye tuk beberapa taon..setelah meminta pendapat kwn2,akhirnye aku apply utk mengajar dlm bidang HEALTH SCIENCE..yg buat aku terharu tu bila ade sorang kwn ckp "ko apply aje lah mak(panggilan aku dlm kalangan member2)..kitorang sume suka bila ko ajar.."...terharu aku..terasa dihargai mcm ni..plus,adik perempuan aku pun penah ckp dia lg faham ape yg aku ajar daripada cikgu KIMIA dia ajar..haha...sayang adikk...:P


Aku jd memikir,mungkinkah aku mmg ditakdirkan utk jadi pendidik?something yg x pernah terlintas kat kepala otak aku..haha...actually,aku boleh mengajar dlm group2 yg kecil aje..neves lah aku bila terpaksa bcakap di khalayak ramai..aku kan pemalu..hiks3..
x ape,wait and see je lah...klu aku dpt biasiswa tu,alhamdulillah,terjamin kerjaya aku lepas grad nanti...korang2 tolong doakan aku ye..klu x dpt,aku ade back up plan iaitu sambung master dlm MICROBIOLOGY..and klu plan yg ni x jd jgk...
aku pegi ke PLAN C-------->KAWEN..hahaha...



Pok pang pok pang,bunyi kompang~~~~..hahahaha..ah,sudah2..sebelum aku termasuk mood nak kawen nih,baek aku chaw dulu..babai..wassalam..:)


Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Tuesday, 26 July 2011

Tutuplah Auratmu Sebelum Auratmu Ditutupkan

Sebelum ni selalu dgr kan "SEMBAHYANGLAH KAMU SEBELUM KAMU DISEMBAHYANGKAN."
so,aku nak ubah sket.."TUTUPLAH AURATMU SEBELUM AURATMU DITUTUPKAN.."
x kan nak tunggu nak masuk kubur baru nak tutup aurat..klu x paham2 lg,maksudnye,masuk kubur nanti kan kita akan dikafankan,komfem2 muka je yg nampak..tutup aurat lah tu kan..
aku tawu isu tutup aurat ni agak sensitip bg certain2 people..aku pun bukannye perfect sgt bab2 nak tutup aurat ni..aku rase aku hanye menepati syarat2 menutup aurat bila pergi koku..
yelah,mase pegi koku pakai kasut,pakai tudung STRAIGHT to the point...xde fesyen2 WARDINA,WAHIDA mahupun YUNA..hiks3..besenye aku pakai tudung style BUAIAN BABY tu..


camtu lah style tudung buaian baby..:P


belum sempurna lg cara pemakaian aku..insyaallah akan diperbaiki dari semase ke semase..

1st sekali,biar aku defined apa itu aurat..


aurat--->sesuatu anggota badan yang wajib ditutup dan disembunyikan dan haram orang bukan mahram melihatnya.


aurat bagi lelaki---> aurat lelaki ialah diantara pusat dengan lutut


aurat bagi perempuan---> Aurat wanita sangat complicated dan berubah mengikut situasi:
1.Dihadapan mahram(saudara lelaki rapat), seseorang wanita itu wajib menutup seluruh badannya kecuali kepala dan tangan.
2.Dihadapan sesama wanita muslim, aurat perempuan ialah diantara pusat hingga lutut
3.Aurat dihadapan sesama wanita bukan Islam menjadi perdebatan. Sesetengah ilmuwan menyatakan wajib menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan pergelangan tangan. Sementara, sesetengah ilmuwan lain berpendapat aurat perempuan muslim kepada bukan wanita bukan Islam ialah sama ketika mana mereka berada dengan sesama wanita Islam.
4.Aurat dihadapan lelaki yang tiada pertalian tidak kira Islam mahupun bukan Islam adalah menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan
5.Aurat ketika solat ialah wajib menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.


KEPADA SIAPA AURAT WANITA BOLEH DIPERLIHATKAN?

"Dan janganlah memperlihatkan perhiasan mereka kecuali kepada suami-suami mereka, atau bapa-bapa mereka, atau bapa-bapa mentua mereka, atau anak-anak lelaki mereka, atau anak-anak lelaki suami mereka (anak tiri), atau saudara-saudara lelaki mereka, atau anak-anak saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita (rakan sejawat atau yang berkhidmat) dengan mereka, atau hamba sahaya mereka, atau orang-orang lelaki yang menjadi pengikut mereka yang tidak mempunyai syahwat (nafsu) kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum timbul berahinya apabila melihat aurat perempuan." (An Nur: 31)



Utk perempuan,cara berpakaian yg sgt dituntut oleh Islam ialah:
>baju yg longgar..maknenye bkn pakai baju adik korang yg umur 2 taon tu...
>x jarang..klu jarang tu,pandai2 lah cover balik..pakai inner ke..
>tudung melepasi dada...yg ni mintak maaf lah..kdg2 aku x ikut..huks3...
>pastu kita jgk dilarang bersanggul tinggi...


 "akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad .


hadis lain:
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212- 





sekian..semoga same2 mendapat manfaat..:)


Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Monday, 25 July 2011

KERINDUAN!

Aku rindu shah alam!!!
Sejak akhir2 ni kerinduan aku kat shah alam semakin menggebu2...
Aku rindu time LEPAK2 ngan MEMBER...
Aku rindu SUASANA BELAJAR..
Err..nampak cam menipu ke statement di atas?
hahah..aku rindu suasana je..
bkn rindu nak belaja..agaga!
aku rindu FAKULTI SAINS GUNAAN..
aku rindu KOLEJ MELATI..
aku rindu PERPUSTAKAAN TUN ABDUL RAZAK 1
a.k.a PTAR 1...
nampak benau bohong!bila mase ntah aku jd minah PTAR..haha..
lagi,aku rindu suasana nak berhimpit2 mcm nasi himpit kt dalam bas RAPIDKL..
and aku rindu jgk saat merapu meraban dlm bilik ngan AWATIF ANUAR..
(even i know that moment x kan dpt dirasai lg)
opps..lupa nak ckp..
plus,aku rindu kat SI DIA..ahaks!
in a nutshell..aku rindu segale isi2 UiTM Shah Alam..
Mengikut perhitungan kalendar ku..
Lg 50 hari nak balik semula ke sane..
waaaaaa..lame tu!
rase mcm hari ni jgk aku nak packing balik sane...

FSG ..wpun bukan fakulti yg tercantik,aku ttp syg FSG...ahaks!

Kolej Melati
Trademark:Melati membara srikandi berwibawa..:P

-PTAR 1-

::::mengharapkan waktu cepat berlalu so that aku dpt jumpa kwn2 aku...byk bende nak citer ni..excited!hehehehe...










Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Friday, 22 July 2011

Suara Ku Berharap

ASSALAMUALAIKUM...
okeyh,lately ade sorang member msg aku,"amboi ko,status kat fesbuk jiwang2.ade apa2 ke ni?"....bese lah tu,bila aku dah on the way nak masuk umur 2 dekad ni..sebagai remaja normal,aku x penah lari dari perasaan sunyi bila bersendirian..means perasaan nak menyayangi dan disayangi..tapi mujur aku ade kwn2 kepale otak giler2,sehati sejiwang ngan aku..dpt lah aku mengurangkan kesunyian aku yg satu itu..huhu..
And sejak akhir2 ni pun aku dah bertukar selera bila masuk bab2 lagu feveret ni...klu dulu aku suka dgr lagu korea yg ntah pape maksudnye tu..skang aku suka layan lagu2 jiwang dari indon..lagu2 sentimental..agaga!
tp lagu2 jiwang area 80 an mmg x boleyh masuk selera aku..fuh,naseb baek..sbb aku x suka lagu2 tu~~
Sejujurnye,my heart is not belong to me anymore..dah kene curik..tp aku x berjaye lg curik hati beliau...camane ni?boleyh tolong suggest idea?hiks3..
xpe2..sorang kawan aku ade bg 1 nasihat kt aku...(aku copy n paste ayat beliau kat fesbuk..harap dia x bace..kang kembang 2 3 mangkuk pulak dia)


 "sabar tu kan indah.. kita try wat analogi gini la, ada x org yg petik buah durian ? xda kan, sbb durian akan jatuh sndiri bila da masak.. camtu jugak kiranya ngan jodoh, mungkin Allah da takdirkan ko akan jmpa jodoh ko yg sebenar2nya bila ko brumur 23 tahun, contoh je la, tapi tetibe je ko kapel ngan org lain pada umur 22 thn.. maknanya bila ko da xsabar, rezeki yg sebenar2nya milik ko da hilang camtu je sbb ko da pilih jalan yg salah.. sama mcm durian yg dipetik, xda org akan makn sbb xda apa pun dlm tu, kalau ada pun cuma getah je.. apa pun yakin dengan perancangan Allah, nikah is the best way.."
so,ape yg aku perlu buat ialah bersabar..dan teruskan bersabar..lgpun,aku ade jugak terbace 1 post ni...tiada istilah cinta islamik..means,xde ye istilah aku bercinta ngan ko,tp kita bercinta ke jln Allah..sume tu x wujud..yg wujud dan lg baek ialah cinta selepas kawen..aku mmg mengharapkan cinta selepas kawen..wpun aku rase peratusan utk aku mengalaminye x lebih dari 1% je..tp sape tawu..mungkin aku mmg ditakdirkan utk bercinta selepas kawen..betol x?hehe..nobody can predict the future..:P
deep inside my heart,aku mengharapkan bakal ZAUJAN aku ialah seorang yang:
*boleh menerima aku seadanye..yelah,zahirnye aku bkn nye canteks pun..batinnye lg lah haru biru...byk cacat cela aku nih..
*x ensem sgt pun x ape..ensem sgt org mengate pulak.."pakwe bkn maen ensem..awexnye,isk3..x sepadan.."..pergh,mendidih gila klu dgr statement mcm tuh..ok,aku tawu aku x comel,x cun,tp x yah nak kutuk lebih2..
*x nak lah yg alim sgt..yg penting basic2 dia x hancuss..means,dia jage solat,amalan2 wajib sume...and dia boleh membimbing aku ke jalan yg diredhai..
*sense of humor..yg ni haruslah ade ye..sbg seorang yg suka suasana ceria,aku mengharapkan beliau sgt kelakar..yg sehati sejiwang dgn kepale otak aku yg agak senget benget nih..
*romantik bertempat...romantik bg aku bkn bila si dia bg bunga berjambak2 smpai x cukup ruang kt umah tu nak simpan..bkn jgk tiap2 mlm bwk aku pegi candle light dinner..err..aku x suka bende yg over2 cmtu eh...aku x reti nak citer camane erti romantik tu bg aku..tp yg penting bkn cm yg digambarkan di atas ye..gaye cm playboy je you..heh!tp better playboy dr gayboy kan..opps!
*opps..lupa pulak nak ckp psl status kewangan dia..beliau mestilah seorang yg berpendapatan tetap..hidup sederhana pun x ape..aku bkn nye demanding sgt,..cume bab kereta tu je,..aku demand sket..nak HONDA JAZZ MERAH!..hehe...
*last but not least,dia mestilah seorang yg penyabar..bkn senang nak jage fyza si HOT TEMPER ni..aku ni nampak je mcm boleh dipijak2,ditindas2..org x kenal lg my "bad" site yg lg 1..TOLONG JGN BUAT AKU MARAH..itu aje..sbb klu aku marah,aku rase cm x kenal diri sendiri..ahaks!
kesimpulannya,aku mengharapkan beliau seorang yang serba serbi sederhana,...x wajarlah aku nak sediakan senarai berkajang utk kriteria2 lelaki idaman aku...sedangkan kat diri aku ni xde 1 pun kriteria2 yg melayakkan aku pegang title WANITA IDAMAN MALAYA..hueks3..
itu je lah suara hati aku yg mengharapkan kemunculan MR X..sekian...


:::menulis dlm mood yg tetibe rase nak berjiwang2..:P


Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Tuesday, 12 July 2011

Kaitan Warna Dengan Solat...

Assalamualaikum..
mood kali ni agak bersifat keALIMan sket..yelah..aku nak bercerita psl kaitan aura warna ngan waktu kita solat...mungkin ade yg dah tawu..tp klu yg x tawu tu,aku nak share2 lah ni..hehe..
Actually kan,setiap peralihan waktu solat ni ade kaitan ngan aura warne..
aku pling suke tengok warna langit mase sunset..:)

1st sekali mesti lah kene cerita psl waktu SUBUH..ikut turutan okeyh??
Waktu SUBUH ni ade kaitan ngan warna biru muda..spektrum warna biru muda ade kaitan ngan frekuensi tiroid yg sgt berkait rapat ngan fungsi metabolisma tubuh.klu x tawu metabolisma tu ape,refer to BIOCHEMISTRY written by CAMPBELL & FARREL..
Buku rujukan BIOCHEMISTRY berat 3kg yg aku 'rajin' sgt nak bwk g kelas..



Korang2 yg selalu lewat atau tertinggal sembahyang subuh sooner or later akan mengalami masalah dlm komunikasi dan rezeki..err..terasa nye aku..huhu..
Bende ni berlaku kerana tenaga warna biru muda hanye boleh diserap oleh tiroid dlm keadaan kita berjaga..iaitu mase roh dan jasad dah bercantum..kita kene segerakan sembahyang subuh sbb tenaga alam berada pada tahap optimum bermula dari azan SUBUH..tenaga akan diserap melalui konsep resonance mase rukuk dan sujud..(u olls yg belaja fizik tawu lah ape itu resonance.klu x tawu,google ye..)
so,mereka2 yg tetinggal subuh x akan dpt tenaga yg optimum..jujur ye,bila aku tertinggal sembahyang SUBUH,aku rase x bersemangat mase nak masuk keje..



Peralihan dari SUBUH nak ke ZOHOR,warna alam akan bertukar ke warna hijau(isyraq &  dhuha)..actually aku x penah tawu pun langit ade kaler hijau..hehe..tp kuasa ALLAH kan..orang2 yg betul2 menghayati bumiNYA je yg maybe akan perasan warna langit lepas subuh..okeyh,time2 cenggini elok lah buat solat sunat DHUHA..niatnye "SAHAJA AKU SOLAT SUNAT DHUHA 2 RAKAAT KERANA ALLAH TAALA."..rakaat sebenar x terbatas..
solat DHUHA ni kunci rezeki tawu..selalu2 amalkan selaen daripada wat solat2 wajib..aku pun penah gak cube amalkan..tp bertahan tiga empat hari je..ouh,malunye ngan diri sendiri & yg penting malu ngan ALLAH..bukak fesbuk 24 jam boley..sembahyang sunat x sampai 5 minit pun x terbuat..byk hadis pasal kelebihan solat DHUHA..antaranye ialah:

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda bermaksud :” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” ( Riwayat At-Thabarani )  

2nd,let's go to ZUHUR..
Warne kuning melambangkan waktu zuhur..panas terik je rasenye kan kan kan??spektrum warna kuning ni ade kaitan ngan frekuensi perut & usus..perut & usus ni ade kaitan ngan sistem badan yg mane?ce teke..ce teke..hehe..mestilah sistem penghadaman..utk pengetahuan,warna kuning ni related jgk ngan keceriaan..1st conclusion,mereka2 yg  selalu ketinggalan ataupun terlewat ZUHUR akan menghadapi masalah kat perut 7 hilang keceriaan hidup..ce tengok org yg sakit perut hepi ke x?
konklusi no 2,aku ni ceria orangnye..jadi aku mmg x tinggal zuhur..haha..penipu!kekadang tu tertinggal jgk sbb ade lah hal nye.diulang lg sekali ye..TERtinggal..bkn saje2 tinggal...:)



Now,let's go to see the next fadhilat of SOLAT ASAR..
lepas warna kuning,langit akan bertukar ke warna oren..menunjukkan masuknya waktu asar..spektrum warna ini ade kaitan ngan fungsi prostat,uterus,ovari and testis..ni sume of coz la ade kaitan ngan reproduction system yg aku akan belaja sem 4 nanti..:P
Rahsia warna oren ialah kreativiti..org yg kerap kantoi solat asar akan hilang daya kreativiti beliau..err..aku x kreatif..but it doesn't mean aku x sembahyang ye..hehe..
tp lagi malang klu mase waktu asar,roh terpisah dari badan ataupun bahase mudahnye tido le..penah dgr kan org slalu ckp klu tido waktu asar 40 hari bturut2 nanti boley jd gila..so,jgn amalkan tido ptg..and jgn lupe,tenaga waktu asar sgt2 diperlukan oleh reproductive organ kita..




Pastu jom selak rahsia waktu MAGHRIB pulak..
Waktu maghrib,langit bertukar ke warna merah..mase kecik2 dulu mesti mak korang2 selalu pesan jgn maen kat luar waktu senja..nanti hantu culik..ade tak mak korang pesan cmtu?
(maaf bg yg tiada emak)
relevannye pesanan itu ialah kerana tenaga alam waktu maghrib menghampiri frekuensi GENIE & SETAN..bkn SETH TAN dlm citer NORA ELENA tuh..hehe..
Means mase time2 cenggini,eloklah duk umah aje..klu yg tgh memandu tu,better stop jap pegi masjid..sembahyang..driving2 waktu maghrib bahaye..sbb waktu maghrib byk interferens(sila rujuk buku FIZIK) berlaku and boleyh mengelirukan mata kita..Rahsia mase waktu Maghrib ialah keyakinan dan berkait rapat dgn sistem saraf,otot dan tulang..



Okey,dah sampai ke solat yang last sekali iaitu solat ISYAK..langit waktu malam gelap kan kan kan?lagi bez klu dpt tgok gerhana bulan a.k.a eclipse..huhu..waktu isyak menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinye bersamaan dgn sistem kawalan otak..mereka yg selalu tertinggal solat isyak selalu berada dlm kegelisahan..waktu2 mcm ni sesuai lah utk tidur ye anak-anak..jgn jd mcm aku yg dah turn upside down waktu tidur..jd cik KELASANG(kelawar+musang) dah aku ni..siang tidur,mlm berjaga semate2 utk on9 fesbuk..emm,aku mmg addicted dah kt fesbuk nih..tp itu dulu la,mase zaman pengangguran aku..skang bila dah keje part time aku betolkan balik waktu tidur aku..x kan nak tido time keje plak kan?hehe..tidur waktu malam dipanggil TIDUR DELTA di mana all body system berada dalam keadaan rehat ataupun x aktif..so,gunakan waktu malam u olls utk tidur dgn sebaik2 nye..:)



Jap2..aku x habis nak menaip lg nih..entri aku x berhenti smpai solat Isyak aje ye..
Lepas waktu Isyak,alam mula bersinar kembali dgn putih,merah jambu and seterusnye ungu..warne2 ni bersamaan dgn frekuensi pituitary gland and hypothalamus.utk pengetahuan,dua2 bende alah ni terletak kt bahagian kepala kita..fungsi encik pituitary dan cik hyphothalamus(bkn blue hippo taw) sgt berkait rapat dan terlibat dlm kebanyakan proses2 dlm tubuh...so,should be kita dah bgun tidur waktu2 satu per tiga malam tuk perform qiamullail and variety of solat sunat kita boleyh buat..solat tahajud,solat hajat,solat tasbih...tp klu korang wat solat dhuha mmg sah2 nak kene ketuk ngan 5 inch punye high heels..almaklum,bgun awal pg,masih mamai2..hehe..
last time aku buat qiamullail mase duk ostel dulu..itu pun sbb kene pakse.yela,klu x g surau nanti name naek kat warden pulak..bese lah zaman cekola2 dulu kan..lgpun mase tu aku AJK ostel..sbg senior,kene lah tunjuk tauladan yg baek kat adiks adiks..tp yg x boleyh blah mase sembahyang solat tasbih,aku tertidur time sujud.HAMPEH BINTI HANCUSS betollah aku ni..komfem2 batal somayang den tuh..jadi,aku harap aku berpeluang utk buat qiamullail dgn kerelaan aku sendiri..


As a conclusion,byk fadhilat solat ni..err..itu sume tawu lah kan.cliche betol ayat aku ni..huhu..tp kita beruntung sbb ALLAH dah perintahkan kita utk menunaikan solat 5 waktu plus solat2 sunat utk menyerap tenaga2 alam..klu utk org2 bkn ISLAM,besenye diorang buat taichi,qi-gong,yoga and sebagainye utk serap tenaga2 alam..hakikat ini sepatutnye menginsafkan kita tentang kewajiban menunaikan solat 5 waktu sbb Allah tahu kita sgt2 memerlukannya..Adalah amat malang sekali bg kumpulan2 manusia yg cuai dlm menjaga solatnye tp amat berdisiplin utk menghadiri kelas yoga segale bagai tuh..
so,sekarang dah tawu kan rahsia2 di sebalik solat?itu baru kaitan adgn aura warna..belum lg nak bercerite psl kenapa kita kene sujud,rukuk segala bagai mase dlm solat..bile difikir-fikir,direnung-renung,byk lg rahsia psl ISLAM ni yang aku kene amek tawu..and klu ade pape lg info menarik yg aku dpt dari pakwe aku(Encik Google),aku akan post kat belog aku ni..

Pesanan dari cik empunye blog:
Entri di atas x bermaksud nak ditujukan kpd sesape..al maklum,isu2 spt solat,tutup aurat ni agk sensitif bg sesetengah pihak..aku post pasal bende ni sbb nak share ape yg aku pernah terbace kt majalah remaja setaon yg lepas and jgk nak share ape yg aku dah googling2 kat internet..aku pun manusia biasa and mengaku jgk la solat aku masih belom sampai ke tahap sempurna lg..klu ade skala 1 sampai 10,dgn serendah2 dirinye aku letakkan diri aku kat skala 3.47..eh2,bkn..ni pointer aku sem ni.haha.tahap solat aku mungkin baru berada kat tahap 5..lagi 1, klu ade term2 fizik such as frekuensi or interference yg korang x paham,sila gunakan khidmat encik GOOGLE..aku x reti nak explain..tp klu term2 bio,dgn semangatnye aku sedia nak explain..okies,till then,aku nak mengundurkan diri..HAPPY READING..sekian..






Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Friday, 8 July 2011

Bersyukur Punya Mereka

Assalamualaikum..
da bersawang blog aku ni..uhuk,uhuk!hahahaha..padahal baru bape lame je x update new post..emm,aku keKERING KONTANGan idea nak ceghite psl ape sebenarnye..nak cegite psl bln RAMADHAN,lmbat lg..nak citer psl raye lg lah x boleyh..tp sape2 yg x ganti pose lg tu,boleh dah stat marathon dari skang..haha...
lepas 1 jam mengadap lappy,bru dtg idea nak berceghite..td wat intro je dah sejam sbb tader IDEA..entri kali ni aku rase nak berceghite psl besties..tawu besties tu ape?bkn keropok twisties,roti twiggies ataupun gula2 smarties..besties tu maknenye KAWAN BAEK ataupun KAWAN RAPAT ataupun ape2 yg sewaktu dgnnye...


Ade sesape ke yg x ade kwn baek wpun sorang??klu ade,bagus..maknanya anda seorang yg ade WILL POWER utk survive without kawan baek..aku x boleyh..klu x ramai pun at least aku nak sorang tempat aku luahkan masalah ataupun ape2 je la yg aku rase nak luah..hehe...tp besenye kengkawan rapat aku since skola sampai la ke alam u mmg ramai..nanti time aku kawen boleyh la amek kengkawan je jd KENDARAT..tolong basuh kuali,periuk kawah,jd BRIDESMAID aku tolong kipas2,..tp laki aku nnti biar aku sendiri yg kipas..klu org laen jelez aku nanti!hahaha
okey2,back to the main topic..

Emm,ciri2 kawan yang baik ialah:
• Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu
• Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu
• Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik
• Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu
• Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya
• Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya
• Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu
• Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu
• Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu
• Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu
• Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan
• Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
• Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.



Alhamdulillah,kawan2 aku memiliki hampir kesemua ciri2 di atas..Ala,ade kurang sket sana sini normal lah kan..Nobody's perfect..Mesti lah kekadang tu ade rase hati tu mengecik,mengecut dgn perbuatan or kata2 kengkawan..tp just let it slide..x payah lah nak touching2 segala bagai...aku mengaku lah kadang2 aku ade jugak terasa hati ngan kawan2..besenye aku tersentap kejap pastu lama2 okey balik..lgpun,aku pikir la jgk mcm lah diorang aje yg kecikkan ati aku..aku pun ade jgk kecikkan ati diorang..so,kira kosong2 sudah la..hahaha...aku pernah dgr satu statement ni: "Between friends,there is no sorry or thanx.."Bg aku klu perkataan thanx tu x ape..Tp klu pasal sorry tu harus lah kita alert..senang je nak tawu bila kwn2 kita sentap..klu lepas kita ckp something tu riak muka dia berubah,means dia sentap lah tu.tp ade je sesetengah orang yg muka feelingless..yg tu susah sket la nak predict..
skang tiba masenye aku nak tayang gambar kawan2 aku dari skola sampai lah u..hehe


cik fatah si kelam kelibut..mase skola aku pling suke nyakat dia ni..haha

cik nanap..aku suke pggil dia nap tambiyyy..

cik  zyra yg softie..hehe

kak presss!kembau nama aku ni..pija!

cik piqa ni pun lemah lembut jgk..nurse-to-be..

cik zeyla..kadang2 aku rase dia ni mcm kembar aku..personaliti kitorg hampir same..almaklum,aku tua dia 4 hari..hehe..

cik dayah yg dah jd tunangan org.. :)

cik piqa harun..katil kitorg sebelah menyebelah mase kat ostel..hahaha


Gambar2 di atas ni kwn2 aku mase kat SMK GHAFAR BABA,MASJID TANAH,MELAKA..now that skola known as SEKOLAH KLUSTER KECERMERLANGAN GHAFAR BABA...cess!aku da kuar skola baru nak tukau name..x dapat aku nak merasa zaman kegemilangan sekolah tu..hahaha..rindu pulak aku kat zaman pakai baju skola..hmm~~~
Lepas tamat sekolah menegah,aku teruskan pengajian di KOLEJ MATRIKULASI PERAK..aiseh!skema gila ayat..hahaha..kat matrix ni baru lah aku dapat kenal org luar..dtg dari pantai utara selatan timur barat...da pndai kecek kelate,kecek ganu sket2..da pndai loq laq ckp bahase kedah..haha...
errk?skema nye aku mase dlu..hahaha

nisak+tajuzzaman+pok nik+amie+aelma+aku..

rindu plak time jogging2 dlu..

yg dpn skali rummate aku,jaja..blkg skali meah..hehe

dari kiri aelma,daniel,aku,amie...err..daniel tu skandal kitorg dlm diam..hahaha..
Setelah mengharungi susah payah di matrix,aku dipertemukan pulak dgn 'geng kutu' while pursuing my degree in biology kat uitm shah alam..hahax!kelaka kan..dlm byk2 binatang,kutu jgk yg terpilih tuk jd nama geng kitorg..sebenarnye geng kutu ditubuhkan mase sem 1 dlu sbb kitorg nak maen kutu,..masuk sem 2da x jd nak men kutu sbb rase cam same je duit tu habis jgk..haha..tp pengembaraan GENG KUTU kat uitm akan diteruskan insyaallah sampai ke akhir hayat.. :)
Aku & ex-rummate aku sem lpas merangkap classmate merangkap  adik beradik aku merangkap soulmate aku..errkk??haha
Syafiqa hayati a.k.a baby..panngil beliau baby sbb beliau ade lah yg pling kecik dr segi size antara kitorang..budak ni muka suci lg murni..tp bila dia buat lawak sengal x hengat tuh,terus hilang kemurnian beliau..
-jgn marah baby..hehe-

Ini ANGAH aku..paling tinggi antara kitorang tp rasenye dia lah yg paling manje..panggil angah sbb dah disusun ikut
ranking bezday kitorang..


Fiqqa Adhana..name ADHANA tu aku suke..cam cute je..sbb tu kengkawan laen pggil dia syafiqa tp aku je yg pggil dia adhana..:)
Nik Hamirah..dia ni senyap je orangnye..tp bermotivasi..aku sokong sgt kalau dia jd  kaunselor..dia ni  selalu jadi mangsa luahan ntah pape aku..thanx nik..:)
Diela Sakura..dia ni suke nyakat aku..tp aku balas double lah..aku  BOMBA ..dia SUKSIS..mane boleyh aku  kalah ngan  budak SUKSIS ni..haha
Ni lah AYONG kami..yang paling tua dlm GENG KUTU..kitorang mmg agak respect la ngan dia ni..AUTOMATIK respect bila dia pegang title AYONG kpd kitorang...name kitorang same taw..FIZA!!hehe
sebelah kiri aku namenye AFIE a.k.a adik bongsu..sebelah aku ni BELLA..princess wannabe..hiks3..jgn marah BELLA..:P

sempat posing2 dlm lab..hehe

ni mase jogging2..

mood:ala2 kat oversea..kat ladang kuda..haha

ketibaan ke kg chegar perah utk memulakan khidmat masyarakat..

khidmat masyarakat:tolong basuh daging..hahaha..tp org laen cuci kejap je..kitorang punye daging separuh besen,buat ramai2 lagi..itu pun x tersiap2..




gambar diambil di awal2 perkenalan.. :)

dari kiri adhana,baby and aku..yg menyelit kat blakang tu ayong kami..
Banyak sgt sebenarnye klu aku nak upload gmbar2 bersama geng kutu ni..masing2 kaki posing..pantang nampak kamera..klu x ade kamera pun tanpa segan silunya mintak mereka2 yang ade kamera amek gambar kitorang..hahahah...khas utk kawan2 mase sekolah menegah & matrix..mase bersama dah berlalu..tp aku harap lepas ni boleyh jumpa korang lagi..utk GENG KUTU pulak..aku harap persahabatan kita x terhenti setakat mase kita grad same2 nanti..semoga GENG KUTU & ALL THE SWEET MOMENT remain in your heart forever.. :) to all my fren daripada zaman kocik2 aku sampai lah aku da berumur 2 dekad ni,aku bersyukur dapat kenal korang,kawan ngan korang & aku dah sediakan MEMORY BOX kat hati aku tuk simpan segale kenangan pahit manis payau pahit masin kita..sorry for all my wrongdoing,my attitude yg menjengkelkan,also sorry for any sifat2 mazmumah yg ade kat aku..aku bukan kawan yg baek tapi aku akan sentiasa cuba utk memperbaiki segala cacat cela dlm diri aku utk menjadi seorang sahabat yg baik...ikhlas dari CIK FYZA ROOSLI..
sekian saje tuk post kali ni...


"Bersahabatlah Kerana  Allah,Insyaallah Persahabatan Itu Akan Kekal Dalam RedhaNYA..UKHUWAH FILLAH ABADAN ABADA"

p/s:emm..dlm post ni x ade aku citer psl kgkawan skola rendah aku kan...but it doesn't mean aku xde besties mase skola rendah dlu..dulu mase skola rendah aku sekolah kat SK KEM TERENDAK 2,KEM TERENDAK,MELAKA..rindu jgk kt diorg2 ni..wijdan..syuhada..aqilah..ayuha..mira..dan a lot lot more..hehe..rindu time makan nasik lemak kat tepi longkang,maen game ntah pape dlm kelas..unfortunately,aku x ade gmbr2 ngan diorang dlm bentuk digital..yelah,dolu2 mane ade pakai kamera digital..dulu dah amek gambar cuci kat kedai..huhu..ape2 pun,rindu zaman persekolahan aku kat melaka dulu..sejak pindah ke perak ni,aku pun x tawu bila lg nak pegi sane..miss Melaka much!:)








Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...