Tuesday, 26 July 2011

Tutuplah Auratmu Sebelum Auratmu Ditutupkan

Sebelum ni selalu dgr kan "SEMBAHYANGLAH KAMU SEBELUM KAMU DISEMBAHYANGKAN."
so,aku nak ubah sket.."TUTUPLAH AURATMU SEBELUM AURATMU DITUTUPKAN.."
x kan nak tunggu nak masuk kubur baru nak tutup aurat..klu x paham2 lg,maksudnye,masuk kubur nanti kan kita akan dikafankan,komfem2 muka je yg nampak..tutup aurat lah tu kan..
aku tawu isu tutup aurat ni agak sensitip bg certain2 people..aku pun bukannye perfect sgt bab2 nak tutup aurat ni..aku rase aku hanye menepati syarat2 menutup aurat bila pergi koku..
yelah,mase pegi koku pakai kasut,pakai tudung STRAIGHT to the point...xde fesyen2 WARDINA,WAHIDA mahupun YUNA..hiks3..besenye aku pakai tudung style BUAIAN BABY tu..


camtu lah style tudung buaian baby..:P


belum sempurna lg cara pemakaian aku..insyaallah akan diperbaiki dari semase ke semase..

1st sekali,biar aku defined apa itu aurat..


aurat--->sesuatu anggota badan yang wajib ditutup dan disembunyikan dan haram orang bukan mahram melihatnya.


aurat bagi lelaki---> aurat lelaki ialah diantara pusat dengan lutut


aurat bagi perempuan---> Aurat wanita sangat complicated dan berubah mengikut situasi:
1.Dihadapan mahram(saudara lelaki rapat), seseorang wanita itu wajib menutup seluruh badannya kecuali kepala dan tangan.
2.Dihadapan sesama wanita muslim, aurat perempuan ialah diantara pusat hingga lutut
3.Aurat dihadapan sesama wanita bukan Islam menjadi perdebatan. Sesetengah ilmuwan menyatakan wajib menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan pergelangan tangan. Sementara, sesetengah ilmuwan lain berpendapat aurat perempuan muslim kepada bukan wanita bukan Islam ialah sama ketika mana mereka berada dengan sesama wanita Islam.
4.Aurat dihadapan lelaki yang tiada pertalian tidak kira Islam mahupun bukan Islam adalah menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan
5.Aurat ketika solat ialah wajib menutup seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.


KEPADA SIAPA AURAT WANITA BOLEH DIPERLIHATKAN?

"Dan janganlah memperlihatkan perhiasan mereka kecuali kepada suami-suami mereka, atau bapa-bapa mereka, atau bapa-bapa mentua mereka, atau anak-anak lelaki mereka, atau anak-anak lelaki suami mereka (anak tiri), atau saudara-saudara lelaki mereka, atau anak-anak saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita (rakan sejawat atau yang berkhidmat) dengan mereka, atau hamba sahaya mereka, atau orang-orang lelaki yang menjadi pengikut mereka yang tidak mempunyai syahwat (nafsu) kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum timbul berahinya apabila melihat aurat perempuan." (An Nur: 31)



Utk perempuan,cara berpakaian yg sgt dituntut oleh Islam ialah:
>baju yg longgar..maknenye bkn pakai baju adik korang yg umur 2 taon tu...
>x jarang..klu jarang tu,pandai2 lah cover balik..pakai inner ke..
>tudung melepasi dada...yg ni mintak maaf lah..kdg2 aku x ikut..huks3...
>pastu kita jgk dilarang bersanggul tinggi...


 "akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad .


hadis lain:
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212- 





sekian..semoga same2 mendapat manfaat..:)


Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

4 budak kasi surat cinta:

ariff al-baqi said...

pakai tudung labuh... memang sure super lawaa..

Cik Fyza Roosli said...

errrrr...ko doakan lah tuk aku..:)

Anonymous said...

aha..cpt2 la tkr fesyen tdung buaian bby ke arh fesyen tdong bomba yer..hehe~afi

Cik Fyza Roosli said...

x nak...!!hahahaha..kene tggu perubahan yg ikhlas..klu tukar sbb terpakse,nnti cepat je berubah blik..wakakak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...