Wednesday, 31 August 2011

Ape ertinye Syawal bagi aku??

Assalamualaikum..
Alhamdulillah,hari ni dah masuk raya ke 2..
tapi dari semalam aku x sarung2 lagi baju raye aku yg berlambak2 tu..asyik pakai tshirt dua hari x basuh tu je..huish,pengotoq gila!haha...
yang aku paling x caya sampai ari ni ialah aku dah beli jubah yg harge ratusan ringgit tu..
1st time aku beli baju mahal mcm tu..
dah beli rase membazir pulak sbb x tawu bila nak pakai..senang2 time bertunang nanti lah aku pakai..mmg dah sesuai sgt wat baju tunang..haha...
okey,motif entri aku ni bkn nak citer pasal baju raya aku...
tp aku nak menaip ape erti syawal buat aku..
aku x tawu lah kenapa aku x eksaited sgt nak sambut raya..aku eksaited mase nak shopping raye je..hehe..maybe sbb aku dah x dpt duit raye kut..ahah!childish sungguh..dulu mase kocik2,aku selalu dpt duit raye..bila dah umur2 camni,jadi neutral..aku x dpt duit,and aku x payah kuar duit..dah keje nanti,aku plak kene kuar duit raye..so,adik2 ku,jgn kasi kak ja anak sedara ramai2 okies?haha
semalam pun aku x ikut mak ayah aku beraya rumah sedara mara belah ayah..sbb aku malas nak sarung baju kurung plus pkai tudung lg..kan aku lg suka duk kat umah compare to jalan2..hehe..
nak beraya kat umah sedara sebelah emak pulak??hmm,jarak rumah sekangkang hamster je..pakai tshirt pun jadi lah..haha..
mungkin bila umur aku dah meningkat,dah duduk jaoh dari family,baru sgt2 eksaited nak sambut raye..
kadang2 rase cam nak terus continue pose je..so,azam aku nak buat puasa 6..sbb ayah aku ade ckp puasa 6 ni pahalanye mcm pose setaon..lg bagus klu pose tu berturut2..and kaum2 pompuan of cos lah kene niat puasa ganti..tp at the same time dpt pahale pose 6..betul ke statement aku ni?bende ni aku dgr daripada mulut kwn..klu  x btol,tlong btol kan..:)


“Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) enam hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama satu tahun.” – Hadith Riwayat Muslim


syawal kali ni aku sambut bese2 je..lagipun,aku xde kawan lah kat area2 sini..kan dulu aku duduk kat melaka..so,kwn2 aku ramai kat sane..klu kwn2 u and matrix plak masing2 jaoh2 belaka..mmg x dpt lah nak celebrate raye sesama..
syawal bg aku cukuplah kalau ade mak ngan ayah serta adik2 kat sisi aku...itu pun aku dah hepi..
pengalaman balik kg..hmm,dah 3 taon aku x merasa..aku paling suka time kat highway lg2 waktu malam..dpt tgok lampu2 jalan..heks!
lastly,x terlambat rasenye nak ucap selamat hari raye maaf zahir batin...
sbg manusia biase,aku x akan lari drpd kecikkan hati kwn2 secara langsung mahupun x langsung..so,zero zero okies?






okeylah,tetibe je lapau..aku nak makan mi soto mak aku buat lah..babai~~










Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Thursday, 25 August 2011

4 Hari Lagi...

Ade ape dgn 4 hari lg?of coz lah 4 hari lagi nak raye..hehe..bersamaan dgn tarikh aku berhenti keje...aku keje sampai malam raye coz aku nak duit raye plus hamper...bos aku tu cina tp baek kan dia..siap nak kasi hamper lg..hehe...
tp pasni,sayonara RC TRADING yg dah byk bg aku kenangan manis pahit masam payau...lepas ni aku dtg sane sbg customer pulak...keje kat situ mmg bes..tp yg mengurangkan rase bes bile ade tipikal org yg gila kuasa suke mengarah aku mcm2..kalah bos besar..haish!x mungkin aku akan keje kat situ lg lepas ni..
so,nak tanye u olls ape persiapan raye kali ni?aku tempah 5 pasang baju raye..warne biru,hitam,coklat,purple.dah siap mase puasa ke 20 hari tu..tp aku tempah wat baju kurung pahang and baju kurung ajer...xde nye aku nak wat baju kebaya..x minat!haha..lagi aku dah beli 4 pasang kasut...dua kasut jenis wedges tu.ala,kasut yg tinggi tu...nak menutup kekurangan aku..aku kan pendek..
inilah lah wedges!


lagi 2 pasang jenis flat lah..aku pakai bila rase2 nak bergaya smart kasual..hand bag plak aku dah beli dua..satu sling bag,lg 1 beg ala2 feminine gitu...siyes aku ni membazir.iye,aku tawu aku jenis yg membazir...tp bende2 ni aku beli utk dipakai mase kat u nnti..adik2,jgn tiru perangai kak ja okey?sesungguhnye membazir itu amalan syaitonirrojim..
Okeylah,motif aku update entri kali ni sbenanye nak ckp yg aku x sabaaaaaarrrrrr nak merdekaraya...beraya and at the same time,merdeka dari keje..muahahahaha...x sabar sgt!
sekian~~~
Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Sunday, 21 August 2011

Encik H,Please Be Mine!

aku:abah,abah suke kereta ape? 
abah:kereta honda lah..baru sedap sikit nak bawak..
aku:insyaallah lg 2 taon,klu kak ja nak beli kereta,kak ja bawak mak ngan abah...kita pandu uji kereta honda,tp beli kereta proton aje lah..kak ja x ade duit..haha 


begitulah lebih kurang dialog antara aku & abah mase on the way pegi GERBANG MALAM kat ipoh...(MAKLUMAN:aku highlight dialog penting2 antare aku & abah aku aje..dialog adik2 lelaki plus mak tersayang,aku mls nak taip..merapu je lebih..)
bkn niat aku nak menjalani lifestyle yg fancy2,mewah2 ni.sbb aku pun bknnye asal dari keluarga berada..family aku ni serba serbi sederhana...cuma bab2 kereta je tetibe aku rase mcm nak bermewah.sbb siapa?sbb abah aku lah..:P
sbb nye aku tawu dah lame abah aku niat nak tukar kereta..dia nak tukar wira kpd exora...


..ataupun ape2 kereta yg enam seat(since family member aku 6 org)...sejak dari dia bersara dari askar lg..tp disebabkan anak2 yg tgh membesar,perlukan byk duit utk belajar..dia korbankan niat tu..begitulah mulianye hati seorang ayah..aku selalu perasan abah aku eksaited sgt bila nampak kereta2 honda ataupun ape2 je lah kereta yg gah2 tu..and mase tu lah terdetik kat hati aku.."bila aku nak habis belajar and dpt kerja bagus2 ni?so that aku dpt beli kereta tu..kereta aku,kereta abah aku jgk.."
and abah aku pernah ckp.."x dapat nak beli,dapat merasa naik kereta anak cukuplah.."
sedihnye aku dgr sebaris ayat tu...
insyaallah klu ade rezeki and kerje aku pun bagus..aku nak beli mane2 kereta honda yg ayah aku suke..klu ikut aku,aku suke HONDA JAZZ kaler merah.tp dalam hal ni,ape salahnye aku ikut kehendak abah aku yg dah byk berkorban utk aku dan adik2 dari dulu sampai skarang..so,kepada encik Honda,x kisah lah anda HONDA JAZZ,HONDA CIVIC mahupun HONDA CITY,please be mine..:)


honda jazz colour merah idamanku..muahx3..

klu honda city,aku prefer warne hitam..nampak elegance..

actually,honda civic ni xde dlm list aku,tp klu ayah aku berkenan,ape salahnye.lebih kurang ngan honda city je pun...

korang yg bace post ni doa2 kan lah utk aku ye...semoga aku dpt penuhi impian ayah aku...




Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Saturday, 20 August 2011

Finish Renovate!

Okeyh,aku baru lepas renovate blog aku..frankly speak,aku ni jenis yg cepat bosan..tu pasal aku asyik tukar wallpaper...pastu aku tukar jugak blog title...

LIFE IS ART------>MY LIFE JOURNAL

Aku tukar name sbb tetibe jek aku mcm nak jadikan blog ni sbg private jurnal kehidupan aku.tp dah x jadik private lah sbb korang2 dah bace..hehe..klu nak harapkan aku menulis sendiri ala2 diari tu,mmg x lah...tangan aku dah kaku nak menulis selepas cuti sem yg sgt panjang..plus,aku ni kan tergolong dalam spesies2 manusia yg suka buat kerja hot hot taik chicken..mmg terbengkalai lah nanti..ahaha..
and baru aku perasan,byk betol bende bergerak kat blog aku nih..plus "chicken snow" lg,hamster...dah mcm zoo lah pulak..hahaha..tp ape2 pun,ni blog aku..so,aku punye suke lah nak wat taman negara ke hape ke..any objection??haha..tp ade satu binatang aku lupe nak taruk..binatang feveret aku..ce teka..ce teka...:P
Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Friday, 19 August 2011

Oh,Rummate Baru!

Assalamualaikum..
Semalam aku baru tawu sape rummate aku utk sem dpn...sebelum tu,lupa nak kasi tawu..aku dpt kolej melati 4b-05-29....hehehe..ok,berbalik kpd rummate baru aku..jeng3...ce teka..haha..yg pasti bkn khairul okey.dia tu soulmate aku..ahaks!.:P...


so,dgn rasminye aku nak announce yang rummate aku utk semester hadapan ialah.......


UMMU AFIQAH HASSAN

yang sebelah kiri tu rummate baru aku..yang sebelah kanan tu sape ntah..hahaha..(afie,jgn marah!)

Syukur aku still dpt classmate jd rummate aku..bkn ape,senang aku nak tanye assignment,wat plagiarism..lagi2 tang nak wat report..sumpah!aku x suke wat report..:P

Ummu ni baek orang nye..dgr name pun dah tawu kan...lembut,sopan santun,comel...
pendek kate,from my point of view,dia ni mcm wanita idaman malaya..pemurah ngan senyuman..bila dia senyum,kecik aje mata dia..hahahahaha..dia ni serba serbi kontra ngan aku yg perangai mcm penyamun SERBIA!

afie ade bagi aku info sket2 pasal ummu ni..al maklum..aku kene lah tawu perihal rummate baru..
1.ummu ade low blood pressure..so,aku x leh wat lah perkara bukan2 yg boleh me'low'kan lagi blood pressure dia..aku x boleh penatkan dia..hehe
2.ummu selalu wat qiam mase hujung2 minggu..whoaaaaa..is this for real?aku harap dpt ikut jejak langkah dia..
3.lagi afie cakap dia selalu bg tazkirah agama...plus die ckp sem depan tudung aku lg labuh lah dari tudung dia..hampess punye afie!hahaha...
4.ummu selalu makan tgh2 malam...tgh2 malam dia selalu carik megi..wah,mmg dah boleh geng lah ngan aku..aku ngan watip pun selalu je mkn megi pagi2 buta..org wat qiamullail,kitorang melantak megi..haish!tp klu ummu mkn malam2 pun,badan maintain kecik..aku???bertambah "sihat" lah mcm ni..
5.ummu x boleh tido lampu terbukak...fuh,naseb baek aku dah praktis tido tutup lampu...haha..aku ni mmg tipikal manusia2 penakut..name je dah 7 taon duk ostel..tp still lagi takot ngan bende2 luar alam ni...

itu je lah info yg aku tawu buat mase ni...mula2 aku risau gak dpt rummate budak baek2 ni,tp bila dpt tawu rummate aku ialah ummu,lega sket lah..wpun aku x berapa rapat ngan dia..tp kitorang selalu aje sembang2...

~~dedicated to awatif anuar..kenangan pahit manis kita jd rummate sem lepas aku akan igt sampai bila2..thanx for everyhing..wpun dgn gaya ko yg nampak cam x care langsung tu,aku tawu ko selalu care psl aku.(wah,tetibe aku perasan sorang2)..sbb tu ko selalu bwk balik makanan n mcm2 utk aku..and sori jgk sbb selalu x nak pegi bila ko ajak aku keluar..aku tawu kekadang ko kecik hati..tp aku mmg seorang yg pemalas nak kuar sbb kene sarung tudung,plus pakai contact lens lagi..ko pun tawu kan??sbb tu aku keluar jenjalan bila perlu je...hehe..lagipun,aku x nak nanti org cop aku kwn ngan ko sbb ko ade kereta.....sbb aku kwn ngan ko seadanya..luviu much3..muahx3..

maafkan daku kerana meng"upload" gambaq ni tanpa kebenaran ang & ayong..tp aku suka gambar ni sbb mata ang besaq sgt..haha

saat2 terakhir aku bersama beloved rummate..:P


sekian......wassalam...







Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Wednesday, 17 August 2011

Fake Birthday!

Assalamualaikum..
Okey,semalam bersamaan 16 Ogos..aku letak tarikh tu as my bezday..



sape yg alert,dia perli2 aku kat fesbuk..."nak hadiah double ke"..sape yg x tawu,diorang wish lah bezday aku..tp kebanyakan kwn2 rapat aku dari zaman sekolah sampai lah ke universiti still igt lg bezday aku..terharu3..aku masih diingati...
dgn ini,aku nak announce yg bezday aku 4 bulan dari tarikh 16 ogos tu..
kpd yg dgn baek hatinye wish,aku dgn rendah hatinye mintak maaf..sori sgt..
and kpd sorang hamba Allah yg aku tawu dia dah marah sgt sampai benci kat aku,mintak maaf jgk..aku x sangke pulak ko sentap bila aku buat mcm ni..ARNAB COMOT nak mintak maaf byk2.my bad....:(
ade rahsia actually di sebalik tarikh tu..rahsia yg aku akan igt sampai bila2.....biarlah tersimpan kemas sbg bende yg dah lepas..LET BYGONE BE BYGONE...agak2,rahsia ape ek?ce teke..ce teke..hahaha

~~aku baru lepas delete sume wish2 kat fesbuk..hehe..wpun aku sedih sbb ade yg marah..at the same time,ade sorang abg tu kate insyaallah nak celebrate ramai2 bezday mase bln 12 nnti..tp mmg byk mmber2 aku bezday bln 12 pun..boleh celebrate rmai2...plus,dah byk lunch date utk nek cuti sem ni..kene arrange balik schedule...muahahaha...:P



Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Monday, 15 August 2011

Bila FESBUK Deactivated..

13 ogos yg lepas...aku deactivated fesbuk...pastu soulmate aku..awatif anuar post kat status dia...



mcm2 spekulasi diorang buat..yg paling sengal dak ariq ckp aku dah break ngan khairul..sengal...khairul mane tah aku pun x kenal..khairul fahmi che mat yg ensem tu aku tawu lah..ahaks!


haha..tergelak2 aku bace komen merapu watip,ariq,afie and abg daus nih..cmane ntah boleh terkeluar name khairul tu...thanx to korang ye sbb dah buat aku sengih2 dpn lappy sorang2...


Of cos diorang pelik sbb cuti sem ni je dah 2x aku deactivate....yg 1st dulu sbb aku tersangat sedih...kali ni plak sbb aku tersangat lah marah...mungkin kesabaran aku dah reach the limit dgn mulut seorang kwn yg asyik mengeluarkan kata2 yg agak kerek di pendengaran aku..heh!sabo je la..mengenangkan dia tu kwn aku..aku x nak sbb dia,mood aku kt kwn2 laen turut berubah...still,aku teringat pesanan ARIFF AL BAQI MOHD ISKANDAR..hamek ko..name penuh aku mention..haha..dia pesan "sabar itu indah"...wpun mase tu dia pesan psl jodoh..tp rasenye boleh aje nak apply kan...hehe..thanx cousin!:P
yg buat aku terharu ade jgk insan2 yg masih perasan aku deactivated fesbuk..bila aku reactivate,ramai jgk lah yg tanye kat chatbox...double triple terharu..muahx3...okey,aku nak citer tu aje..babai....

psttt..psssttt..tetibe aku terfikir ape motif aku deactivated klu 24 jam lepas tu aku reactivated balik fesbuk tu..agaga!





Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Sunday, 14 August 2011

Muhasabah Diri

Assalamualaikum w.b.t...
Alhamdulillah...hari ni dah masuk hari ke 14 seluruh umat Islam berpuasa..
dan maksudnye semakin byk pembaziran makanan dah berlaku..maklum lah..bulan puasa kan...nafsu mkn dtg mintak nak mkn mcm2..last2,terbazir begitu sahaje...em,perangai aku lah ni...haha..tp taon ni,aku dah x membazir sgt mase nak berbuka..sbb pose kat umah aje kan..mak aku masak..x payah susah2 beli kat bazaar...laen ler mase bukak pose kat UiTM..aku bukak pose beli tau foo fa 3 bungkus..itu wajib!..pastu besenye aku beli nasik plus lauk2 utk mkn berbuka..beli mi soto utk makan mlm2..pergh!maka x hairan lah klu aku ini seorang yg "sihat"..
Okey ler...entri aku bkn nak citer psl makanan2 semua ni...aku nak bagi tazkirah psl muhasabah diri..ahaks!




Korang tawu kan ape itu muhasabah diri?Aku pun x tawu nak explain mcm mana tp klu ikut KAMUS DEWAN FYZA,muhasabah tu maksudnye lebih kurang mcm renung2 kan ape yg kita dah lakukan sebelum2 ni dan ambil pengajaran daripada pengalaman itu..
Setiap saat yg berlalu,tanpa disedari,kita semakin menuju ke final destination kita iaitu saat bertemu dgn Allah..This is the fact of life...masa berlalu dgn pantas..sedar2 je sekarang umur aku dah 20 taon...tinggal lg setaon utk aku lepas usia mengundi..dan lg 5 taon utk lepas due date utk kawen..,hooray!haha
dalam 20 tahun ni,aku tetiba terfikir,berapa byk dah kebaikan yg aku dah buat,berapa byk kejahatan yg aku dah buat..klu lah boleh buat senarai berkajang...komfem2 amalan yg dicatat oleh malaikat RAQIB yg lg penuh..antara benda2 jahat yg aku pernah buat:
1.x dgr ckp mak abah...okey,ni mmg aku selalu buat...tp dlm degil2 aku tu,xde lah sume bende aku nak bangkang kan..cuma still x elok lah..sedangkan ckp "ah" kat parents pun dah dikategori kan sbg anak derhaka..
2.tinggal solat...bende ni aku selalu buat time aku kecik2 dulu...mak aku suruh sembahyang..aku tipu mak aku,ckp dah sembahyang..nak wat trick lg,aku basuh muka konon2 angkat air sembahyang ler..adoi,tu sume zaman jahiliyah aku...bila aku dah masuk asrama mase form 1..aku sembahyang juz sekadar wajib sembahyang.klu x nanti name naek mase row call..tp semakin aku besar.plus dpt kwn2 yg mmg jenis x tinggal sembahyang..alhamdulillah..dari situ,aku belajar betapa pentingnye sembahyang tu...syukur aku masih belum tersesat jauh...
3.ponteng kelas..err...ni masuk kategori jahat ke?wallahualam..aku igt lg aku pernah ponteng kelas mase form5..dah nak exam pun wat hal lg kan..dah le ponteng kelas BI plak tu..teacher Rafidah punye kelas..cikgu yg sgt dikenali dgn kegarangannye..tp aku berani mati wat keje tu sbb mase tu sgt ngantuk..bila masuk matrix..sem 1 aku baek lg..masuk sem 2,aku stat ponteng klas math...sbb aku x suka math..masuk kelas je aku ngantuk..masuk u,mase sem 1 aku pernah terponteng last class math sbb x tersedar pg tu..ulang lg sekali..TERPONTENG!...hehe..masuk sem 2 plak..aku penah ponteng klas biochem 2x..kelas chemistry 2x..dan pengajaran yg aku dpt hasil daripada ponteng kelas ialah gred yg aku sepatutnye boleh dpt lebih tggi tp aku x dpt..mase SPM,should be aku boleh dpt A subjek BI..tp aku dpt B3 aje..mase matrix tu,math aku boleh dpt B,tp aku dpt C!..sem lepas plak,BIOCHEM dah boleh target A- ke atas tp aku dpt B+...chemistry plak aku dpt A- je..kerana hilang keberkatan,aku dah terlepas peluang utk dpt dekan padahal lg 0.03 je nak lepas..aku share cerita ni sbb nak jd kan pengajaran utk korang dan diri aku sendiri supaya jgn ponteng kelas!!!!
Ok,dah lah tu..x payah lah aku nak share sume bende2 jahat yg aku dah buat...haha..
Org selalu ckp,bende dah lepas tu biarkan lah lepas..x payah nak fikir2 lg..tp aku rase,aku harus kenang bende yg lepas supaya aku lg bersemangat utk teruskan hari esok..sesungguhnye,result exam sem lepas memberi tamparan hebat lg kencang buat aku...dan buatkan aku punye semangat berkobar2 nak jadi minah library sem dpn..tp aku kena repair kad matrix aku dulu lah sbb sem dpn nak masuk library kene ade kad matrix..kad matrix aku dah berkurun terbelah dua..gara2 keganasan aku sewaktu buat eksperimen..aku mls nak ganti yg baru..akibatnye,mase sem lepas..aku dgn malu2 arnab menunjukkan IC gmbar budak 12 taon kat pengawas mase exam..:P
Di kesempatan ini,aku nak ajak ramai2 muhasabah diri sendiri..x payah fikir bende baek yg kita dah pernah buat..takut tu sume akan mendatangkan riak dan bangga sbb dah byk buat amal kebaikan..konon!
let's us think about bende2 kurang baik yg kita pernah buat...misalnye,tinggal solat,mengumpat,segala bagai lah yg korang rase x elok kan..aku mngaku aku mmg selalu "anyam ketupat"..tp bila aku rasa diri aku teraniaya lah..eheh!marilah kita bertaubat sementara pintu taubat masih belum tertutup rapat..






Firman Allah SWT, maksudnya : “Demi masa sesungguhnya manusia itu benar-benar di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Dan berpesan-pesan kepada kebenaran dan berpesan-pesan kepada kesabaran”. ( Surah Al-Ashr: ayat 1-
3 )


sesungguhnye tiada manusia yg sempurna..aku nak jadik manusia yg berpesan2 kpd kebenaran dan kesabaran...amin...dan semoga masih ade insan yg sudi berbuat yg same kpd aku sbb aku manusia biasa..x akan terlepas dari dosa2 kecil mahupun besar..:)




Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Wednesday, 10 August 2011

Kronologi Cinta





1.x kisah macam mane,bagaimana,di mana kami bertemu...pertemuan tu buat my heart fell for him..tapi aku x tawu ape pulak yg dia rase..so,menanti dgn penuh sabar..stalk dari jauh..


2.aku masih stalk dia dari jauh..hanye itu yg aku mampu buat..


3.one day..dia dtg kat aku..luahkan perasaan kat aku...ternyata,penantian aku x sia2..dgn ayat, "stay there and wait for me.."..cukup lah bila aku tawu yg this is not one-sided love,aku akan terus tunggu dia..


4.kami teruskan hubungan mcm biasa..kwn dan terus berkawan sbb selagi aku masih bergelar pelajar,aku nak spend mase dgn kwn2 aku.and biarlah dia pun spend mase dgn kwn2 dia..no dating2..but my heart still is yours..


5.habis belajar,dia masuk meminang aku...


6.ikat tali pertunangan selama paling kurang setahun..dlm mase tu,mula mengenali diri masing2..yelah,bertunang kan tempoh utk saling mengenali...sambil2 tu,kukuhkan sikit2 ekonomi..ke arah nak masuk fasa baru..hehe..


6.finally,aku dan dia kawen...then,aku dah jd dia punye full time girlfriend...so,i'm "sold" to him...aku kene 'qadak' balik mase2 yg biasenye couple2 guna utk dating mase bercinta...tp.klu kwn2 nak "borrow" aku,kene mintak izin dulu lah..haha...






kronologi2 di atas merupakan khayalan cik NORHASFIZA ROOSLI semata2..aku tawu aku belum jd muslimah yg terbaik..tp bende2 mcm ni yg aku harapkan..sambil menaip ni,aku terbayangkan si "dot dot"...jujur,aku mahukan kronologi2 mcm ni bersama dia..tp sbg manusia,aku hanye merancang,tp Allah yg menentukan..aku hanye mampu usaha,berdoa dan seterusnye tawakal..soal jodoh aku serahkan bulat2 di tgn ALLAH..aku tawu yg di "atas" dah tentukan yg terbaik utk aku..andai mmg dah ditakdirkan mmg dia lah jodoh dari ALLAH yg dah tertulis sejak di LOHMAHFUZ,syukur ALHAMDULILLAH..tp andai sebaliknye,aku redha...


"Ya ALLAH,jika aku jatuh cinta...cintakanlah aku pada seseorang yg melabuhkan cintanya pada Mu.."




Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Monday, 8 August 2011

Memacam Ragam Manusia

Assalamualaikum..
Masuk hari ni,dah genap 49 hari aku kerja...dah mcm2 ragam customer yg aku dah facing dgn tabah dan sabar..antara yg aku nak citer ialah pengalaman aku serve sorang customer yg aku anggap "luar alam"...hehe...
customer yg aku serve siang td ialah seorang P*ND*N..(fill in the blank)..
x pun dlm bahase omputih kita pggil TRANSVESTITE...
aku agak kalut lah nak serve dia sbb aku x tawu nak mention dia sbg kakak atau abg..
kang klu aku pggil dia kakak,mampus dia lempang aku laju2..
last2,aku ckp kat aunty(isteri bos),"aunty,dia ni nak beli tong sampah"..
adoi..ini trend zaman skarang..yg laki nak jd pompuan..yg pompuan nak jd laki..x bersyukur dgn ape yg ALLAH dah bg...
P*ND*N ni org yg mempunyai biologi laki tp mempunyai mendakwa mempunyai naluri wanita..
and aku rasa korang sume tawu kan kisah ASYRAF HAFIZ yg nak bertukar jd ALEESYA FARHANA.bkn nak bertukar..dah bertukar dah pun..cume permohonan nak tukar nama kat ic x lepas...astaghfirullah...terkedu aku bace kisah beliau ni...
last2 dia meninggal dunia sbb serangan jantung and blood pressure rendah..
mungkin ini balasan sbb melanggar hukum Allah..
persoalan yg timbul mase nak menguruskan jenazah:

"siapa yg perlu mandikan jenazah?laki ke perempuan..klu lelaki,fizikal si ALEESYA FARHANA tu still perempuan..(sbb dah wat operation kat thailand)..
takut nanti timbul prasangka negatif pulak...
klu nak suruh perempuan yg mandikan,batal pulak air sembahyang sbb si ALEESYA tu pada asalnya ialah lelaki..."

tp rasenye at last lelaki yg mandikan..aku x sure..x sempat nak belek2 BERITA HARIAN lame2 sbb nak pegi keje...hehe
ape2 pun,jgn lah dikeji mahupun dihina ARWAH dan mereka2 yg sewaktu dgnnye..
ape2 pun alasan diorang nak bertukar,hanya mereka dan ALLAH je yg tawu..
kita sbg saudara sesama ISLAM jadikan bende ni sbg iktibar dan doakan yg terbaik..:)

utk keterangan lanjut:Larangan Mengubah Ciptaan Allah

lagi aku nak cerita psl jenis2 customer yg selalu dtg kat kedai:

1.ade jenis customer yg bila nak masuk kat tempat tu,bila aku tanye "cari apa kak?"..pastu dia jawab "saja tgok2.."...okey lah..dia nak jalan2 suka hati dia lah wpun aku tawu xde point sebenarnye nak window shopping kt kedai tu..tp yg x boleh blah bila dia mintak aku display mcm2 tp 1 bende pun haram dia nak beli..arghh!sakit jiwa aku!last2 aku kene kemas barang tu balik tanpe mendapat keuntungan..

2.ade pulak yg dah rosakkan barang tp x nak mengaku...pastu siap nak kerek2 ckp bahase omputih lg..adoi,klu speaking tu ala2 american style,sedap jgk lah aku nak dgr...aku ni mls nak ckp BI sbb i sound silly when i speak omputih..

3.pastu ade plak yg bila aku tanye carik ape..dia ckp "nak tgok2"..kadang2 bila aku xde mood nak serve customer,aku ckp lah "maaf,tempat ni utk member VANTAGE sahaje"...
dia yg x puas hati trus plak nak buat sesi soal jawab ngan aku..kenapa x boleh itu,ini....bla3..bila aku ckp kita takut barang pecah..(sbb tempat yg aku jage tu semuanya kaca)....dia ckp "ape?igt saya x mampu nak ganti ke?"..aku yg malas nak gadoh2 hanye tersengih x ikhlas..sengih cukup sekadar utk menunjukkan aku cukup 32 batang gigi..

4.lg,ade yg jenis pegang sane usik sini sampai rosak barang2..adoi,klu rosak sape nak beli cik kak oiii??aku rase cam nak cubit je tangan mereka tu..aku dah tulis DON'T TOUCH besar gedabak pun x gheti2 lg nak bace..

5.yg hampess lg biadap tuh bila ade customer dgn selamba badak dia je lap2 tangan kat sample yg ade...aiseh,aku bknnye ade dua puluh mata nak tgok klu sekali masuk berketul2 customer..aku ade 4 mata je..mata ori plus spect!agak2 lah klu ye pun nak buat khianat..isk3....

diorang ni patut bersyukur dpt aku yg serve diorang..sampai skang aku masih dpt menahan diri dari marah2 customer wpun diorang dah selalu buat aku kene marah dgn aunty.(aunty marah aku sbb aku senang kene buli ngan customer.).klu dpt pekerja2 yg laen,jgn harap lah nak dpt layanan tip top mcm yg aku bg.ahaks!.dahlah tu,klu nak citer pjg2,x larat plak aku..tp alhamdulillah skarang aku dah di'transfer' ke bahagian laen..x perlu lah aku nak serve2 customer kt bahagian barang2 VANTANGE tuh sbb kebanyakan diorang nak WASH WASH EYE aje..x larat i nak layan,nyah!haha..

antara barang2 yg aku kene jage sebelom nih...



lupa nak bagitawu yg aku skang part time kat RC TRADING yg menjual household,kitchen utensils,pinggan mangkuk vantage(ori & x ori)...keje ni mmg penat..penat menahan sabar..haha..tp xpe..demi mencari duit poket sempena cuti sem aku yg pjg ni..

::sekian tuk post kali ni..



Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Sunday, 7 August 2011

Cik Fyza Mcm Ni Rupenye..

Malam ni aku sgt BUHSAN BIN BORING..akhirnye cam bese lah..aktiviti mase boring aku ialah GOOGLING..aku pun google2 lah carik RAHSIA BULAN KELAHIRAN KAJIAN DR FADZILAH KAMSAH..sebenarnye dah lame aku penah bace bende ni..tp hari ni,aku nak analyze balik diri aku..:P..
okey..bezday aku ialah---->16 DISEMBER 1991



DISEMBER
  • 1.Sangat setia dan pemurah
  •  >setia?hehe..kesetiaan aku x pernah teruji lg..so,no comment..tp klu bab pemurah,aku rase betol lah tu..(baek,sila muntah jaoh2 )...sbbnye aku x boleh tgok pemintak sedekah kat pasar malam..mesti je aku nak hulur2 wpun sepuloh sen..maaf,statement bkn utk mbangga diri mahupun riak tp itulah aku.. 
  • 2.Bersifat patriotik
  • >ape maksudnye nih?agaga!mane ade patriotik...cume klu bab2 bola sepak tuh baru lah nampak kePATRIOTikan aku..semangat HARIMAU MALAYA..:p
  • 3.Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
  • >haha..aku x paham ape maksudnye ni..yang aku tawu,aku stat berjinak2 dlm dunia sukan ni mase form 4..itu pun masuk team volley ball ngan maen lari2 itik..(aku pggil lari2 itik sbb aku lari cam x lari je..)
  • 4.Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
  • >aku ni nak kate kurang sabar tu,mmg x lah..aku ni antara manusia2 yg bersabar sehingga rela dibuli oleh kakak2 kat tempat keje....bersikap tergesa2 pun x..jadi,aku nak banned statement ni seratus peratus..haha
  • 5.Bercita-cita tinggi
  • >yup!yg ni btol..cita2 aku lg tinggi dari ketinggian aku..muahahaha...aku nak HONDA JAZZ MERAH!pastu nak melancong kat KOREA,PARIS,LONDON...impian yg agak mustahil lah aku rase..hehe
  • 6.Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
  • >yg ni boleh diterima jgk lah..tp aku x adelah sgt suka..cume dari sekolah sampai ke matrix and sampai masuk u,at least aku ade pegang 1 jawatan..jawatan yg sgt femes ngan aku ialah setiausaha...tp currently,aku jd BIRO MULTIMEDIA utk BIOSMARTEAM(persatuan bebudak degree BIO UiTM)
  • 7.Seronok bila didampingi
  • >hehe..yg ni aku x boleh nak nafikan..lg ramai org dkt ngan aku,lg aku suka..lg2 kalau kwn aku tu jenis yg sehati sejiwang sekepala ngan aku..
Inilah antara komuniti2 aku..haha
8.Suka bercampur dengan orang
  • >btol3..
  • 9.Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai
  • >errr?aku boleh terima pujian tp aku x suke kene puji lg2 pujian yg aku rase cm x ikhlas langsung..rase cam nak sepak jaoh2 je klu ade yg puji over nih..nampak nau menipunye!cth nye bila ade org ckp aku cantik..argghh!aku rase cam sekadar pujian nak jage hati..tp klu ckp aku kiut,tarapappa!hehehehehehhhh..
  • 10.Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur
  • >kalau xde perkataan "sgt" tu,aku boleh terima...sbb ade sekali tu aku PECAH AMANAH!hahaha...eh,sekali je ke?
  • 11.pandai berpura-pura
  • >x pandai berpura2?oh,peliss!aku ni drama queen tawu!haha
  • 12.Cepat marah
  • >aku x cepat marah sbb aku ni penyabar..ahaks!tp dlm penyabar aku tu,aku admit aku seorang yg panas baran..sbb tu aku warning awal2,jgn bg kesabaran aku over the limit..haru biru nanti..
  • 13.Perangai yang mudah berubah-ubah
  • >setuju!aku sendiri x boleh predict mood aku..
  • 14.Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi
  • >haha..statement ni x betol sgt..sbb aku tawu aku ego..ego aku lg tinggi dari KLCC..tp tu bila aku tgh bengang.bila aku dah cool down,aku boleh rendahkan ego aku serendah2 nye..
  • 15.Benci pada kongkongan
  • >ape maksudnye?aku x kisah pun mak aku kongkong aku..
  • 16.Suka berlawak
  • >aku x  tawu lah yg ni betol ke x..tp kengkawan aku ckp aku ni kelakar plus kiut..aiseh!(baek,sila muntah jaoh2 lg sekali)
  • 17.Pandai buat lawak dan berfikiran logik
  • >haha..fikiran aku kdg2 logik,kdg2 tu merapu je lebih..biaselah,keupayaan aku utk berfikir luar alam dan out of syllabus ni mmg x dpt disangkal lg..muahahaha..

in a nutshell:kira nye pandai jgk lah fadzilah kamsah wat kajian..hampir sumenye tepat ngan karakter aku..hehehehehhhhh.....

Gambar hiasan








Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Monday, 1 August 2011

Someday

I hope this tears will stop running someday
Someday after this darkness clear up
I hope the warm sunshine dries these tears
When I feel that I’m getting tired of looking me exhausted
I want to give all my dreams I’ve kept hard
Every time I feel that I’m lacking in many things more than I have
I lost strength in my legs and drop down
I hope this tears will stop running someday
Someday after this darkness clear up
I hope the warm sunshine dries these tears
Everyday I hold out comforting myself “it’ll be alright”
But it makes me afraid little by little
I tell myself to believe in myself, but I don’t
Now I don’t know how longer I can hold out
But wait it’ll come
Although the night is long, the sun comes up
Someday my painful heart will get well
I hope it helps me now
I hope the God will help me
I don’t have enough confidence more and more to overcome myself
I hope this tears will stop running someday
Someday after this darkness clear up
I hope the warm sunshine dries these tears
But wait it’ll come
Although the night is long, the sun comes up
Someday my painful heart will get well
Someday…

Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...