Friday, 8 July 2011

Bersyukur Punya Mereka

Assalamualaikum..
da bersawang blog aku ni..uhuk,uhuk!hahahaha..padahal baru bape lame je x update new post..emm,aku keKERING KONTANGan idea nak ceghite psl ape sebenarnye..nak cegite psl bln RAMADHAN,lmbat lg..nak citer psl raye lg lah x boleyh..tp sape2 yg x ganti pose lg tu,boleh dah stat marathon dari skang..haha...
lepas 1 jam mengadap lappy,bru dtg idea nak berceghite..td wat intro je dah sejam sbb tader IDEA..entri kali ni aku rase nak berceghite psl besties..tawu besties tu ape?bkn keropok twisties,roti twiggies ataupun gula2 smarties..besties tu maknenye KAWAN BAEK ataupun KAWAN RAPAT ataupun ape2 yg sewaktu dgnnye...


Ade sesape ke yg x ade kwn baek wpun sorang??klu ade,bagus..maknanya anda seorang yg ade WILL POWER utk survive without kawan baek..aku x boleyh..klu x ramai pun at least aku nak sorang tempat aku luahkan masalah ataupun ape2 je la yg aku rase nak luah..hehe...tp besenye kengkawan rapat aku since skola sampai la ke alam u mmg ramai..nanti time aku kawen boleyh la amek kengkawan je jd KENDARAT..tolong basuh kuali,periuk kawah,jd BRIDESMAID aku tolong kipas2,..tp laki aku nnti biar aku sendiri yg kipas..klu org laen jelez aku nanti!hahaha
okey2,back to the main topic..

Emm,ciri2 kawan yang baik ialah:
• Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu
• Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu
• Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik
• Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu
• Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya
• Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya
• Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu
• Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu
• Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu
• Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu
• Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan
• Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
• Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.



Alhamdulillah,kawan2 aku memiliki hampir kesemua ciri2 di atas..Ala,ade kurang sket sana sini normal lah kan..Nobody's perfect..Mesti lah kekadang tu ade rase hati tu mengecik,mengecut dgn perbuatan or kata2 kengkawan..tp just let it slide..x payah lah nak touching2 segala bagai...aku mengaku lah kadang2 aku ade jugak terasa hati ngan kawan2..besenye aku tersentap kejap pastu lama2 okey balik..lgpun,aku pikir la jgk mcm lah diorang aje yg kecikkan ati aku..aku pun ade jgk kecikkan ati diorang..so,kira kosong2 sudah la..hahaha...aku pernah dgr satu statement ni: "Between friends,there is no sorry or thanx.."Bg aku klu perkataan thanx tu x ape..Tp klu pasal sorry tu harus lah kita alert..senang je nak tawu bila kwn2 kita sentap..klu lepas kita ckp something tu riak muka dia berubah,means dia sentap lah tu.tp ade je sesetengah orang yg muka feelingless..yg tu susah sket la nak predict..
skang tiba masenye aku nak tayang gambar kawan2 aku dari skola sampai lah u..hehe


cik fatah si kelam kelibut..mase skola aku pling suke nyakat dia ni..haha

cik nanap..aku suke pggil dia nap tambiyyy..

cik  zyra yg softie..hehe

kak presss!kembau nama aku ni..pija!

cik piqa ni pun lemah lembut jgk..nurse-to-be..

cik zeyla..kadang2 aku rase dia ni mcm kembar aku..personaliti kitorg hampir same..almaklum,aku tua dia 4 hari..hehe..

cik dayah yg dah jd tunangan org.. :)

cik piqa harun..katil kitorg sebelah menyebelah mase kat ostel..hahaha


Gambar2 di atas ni kwn2 aku mase kat SMK GHAFAR BABA,MASJID TANAH,MELAKA..now that skola known as SEKOLAH KLUSTER KECERMERLANGAN GHAFAR BABA...cess!aku da kuar skola baru nak tukau name..x dapat aku nak merasa zaman kegemilangan sekolah tu..hahaha..rindu pulak aku kat zaman pakai baju skola..hmm~~~
Lepas tamat sekolah menegah,aku teruskan pengajian di KOLEJ MATRIKULASI PERAK..aiseh!skema gila ayat..hahaha..kat matrix ni baru lah aku dapat kenal org luar..dtg dari pantai utara selatan timur barat...da pndai kecek kelate,kecek ganu sket2..da pndai loq laq ckp bahase kedah..haha...
errk?skema nye aku mase dlu..hahaha

nisak+tajuzzaman+pok nik+amie+aelma+aku..

rindu plak time jogging2 dlu..

yg dpn skali rummate aku,jaja..blkg skali meah..hehe

dari kiri aelma,daniel,aku,amie...err..daniel tu skandal kitorg dlm diam..hahaha..
Setelah mengharungi susah payah di matrix,aku dipertemukan pulak dgn 'geng kutu' while pursuing my degree in biology kat uitm shah alam..hahax!kelaka kan..dlm byk2 binatang,kutu jgk yg terpilih tuk jd nama geng kitorg..sebenarnye geng kutu ditubuhkan mase sem 1 dlu sbb kitorg nak maen kutu,..masuk sem 2da x jd nak men kutu sbb rase cam same je duit tu habis jgk..haha..tp pengembaraan GENG KUTU kat uitm akan diteruskan insyaallah sampai ke akhir hayat.. :)
Aku & ex-rummate aku sem lpas merangkap classmate merangkap  adik beradik aku merangkap soulmate aku..errkk??haha
Syafiqa hayati a.k.a baby..panngil beliau baby sbb beliau ade lah yg pling kecik dr segi size antara kitorang..budak ni muka suci lg murni..tp bila dia buat lawak sengal x hengat tuh,terus hilang kemurnian beliau..
-jgn marah baby..hehe-

Ini ANGAH aku..paling tinggi antara kitorang tp rasenye dia lah yg paling manje..panggil angah sbb dah disusun ikut
ranking bezday kitorang..


Fiqqa Adhana..name ADHANA tu aku suke..cam cute je..sbb tu kengkawan laen pggil dia syafiqa tp aku je yg pggil dia adhana..:)
Nik Hamirah..dia ni senyap je orangnye..tp bermotivasi..aku sokong sgt kalau dia jd  kaunselor..dia ni  selalu jadi mangsa luahan ntah pape aku..thanx nik..:)
Diela Sakura..dia ni suke nyakat aku..tp aku balas double lah..aku  BOMBA ..dia SUKSIS..mane boleyh aku  kalah ngan  budak SUKSIS ni..haha
Ni lah AYONG kami..yang paling tua dlm GENG KUTU..kitorang mmg agak respect la ngan dia ni..AUTOMATIK respect bila dia pegang title AYONG kpd kitorang...name kitorang same taw..FIZA!!hehe
sebelah kiri aku namenye AFIE a.k.a adik bongsu..sebelah aku ni BELLA..princess wannabe..hiks3..jgn marah BELLA..:P

sempat posing2 dlm lab..hehe

ni mase jogging2..

mood:ala2 kat oversea..kat ladang kuda..haha

ketibaan ke kg chegar perah utk memulakan khidmat masyarakat..

khidmat masyarakat:tolong basuh daging..hahaha..tp org laen cuci kejap je..kitorang punye daging separuh besen,buat ramai2 lagi..itu pun x tersiap2..




gambar diambil di awal2 perkenalan.. :)

dari kiri adhana,baby and aku..yg menyelit kat blakang tu ayong kami..
Banyak sgt sebenarnye klu aku nak upload gmbar2 bersama geng kutu ni..masing2 kaki posing..pantang nampak kamera..klu x ade kamera pun tanpa segan silunya mintak mereka2 yang ade kamera amek gambar kitorang..hahahah...khas utk kawan2 mase sekolah menegah & matrix..mase bersama dah berlalu..tp aku harap lepas ni boleyh jumpa korang lagi..utk GENG KUTU pulak..aku harap persahabatan kita x terhenti setakat mase kita grad same2 nanti..semoga GENG KUTU & ALL THE SWEET MOMENT remain in your heart forever.. :) to all my fren daripada zaman kocik2 aku sampai lah aku da berumur 2 dekad ni,aku bersyukur dapat kenal korang,kawan ngan korang & aku dah sediakan MEMORY BOX kat hati aku tuk simpan segale kenangan pahit manis payau pahit masin kita..sorry for all my wrongdoing,my attitude yg menjengkelkan,also sorry for any sifat2 mazmumah yg ade kat aku..aku bukan kawan yg baek tapi aku akan sentiasa cuba utk memperbaiki segala cacat cela dlm diri aku utk menjadi seorang sahabat yg baik...ikhlas dari CIK FYZA ROOSLI..
sekian saje tuk post kali ni...


"Bersahabatlah Kerana  Allah,Insyaallah Persahabatan Itu Akan Kekal Dalam RedhaNYA..UKHUWAH FILLAH ABADAN ABADA"

p/s:emm..dlm post ni x ade aku citer psl kgkawan skola rendah aku kan...but it doesn't mean aku xde besties mase skola rendah dlu..dulu mase skola rendah aku sekolah kat SK KEM TERENDAK 2,KEM TERENDAK,MELAKA..rindu jgk kt diorg2 ni..wijdan..syuhada..aqilah..ayuha..mira..dan a lot lot more..hehe..rindu time makan nasik lemak kat tepi longkang,maen game ntah pape dlm kelas..unfortunately,aku x ade gmbr2 ngan diorang dlm bentuk digital..yelah,dolu2 mane ade pakai kamera digital..dulu dah amek gambar cuci kat kedai..huhu..ape2 pun,rindu zaman persekolahan aku kat melaka dulu..sejak pindah ke perak ni,aku pun x tawu bila lg nak pegi sane..miss Melaka much!:)








Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

6 budak kasi surat cinta:

~F@!3@H~ said...

asal gmbar kite x ade????huhuhu :'(
hahahaha...saje mnyakat...:)

Cik Fyza Roosli said...

ish,gambar kak faezah dah ade kt tepi2 blog kita nih..hahaha

Anonymous said...

ceit..gmbr ak kcik jek ko ltk..nie ak nk mjok nie..~adk bongsu~

Cik Fyza Roosli said...

hahahaha..poyo je..sape suh x nak amek gmbar byk2 ngan aku..:P

Anonymous said...

ala..ko yg x sudi nk brgmbr ngn ak kn..huhu

Cik Fyza Roosli said...

ececeh..ayat kecik hati..aku x nak bergambar ngan ko sbb nnti ko overshadow aku..heh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...