Wednesday, 29 June 2011

Ke mana hilangnya adab melayan CUSTOMER??

Assalamualaikum..
Entri kali ni aku nak bercerita psl adab2 melayan customer..
Utk pengetahuan,aku skang tgh kerja kt satu kedai ni..yela,nak carik duit cuti2 sem ni..X adelah aku tanam anggur je kat rumah tu..hehe..
kedai tempat keje aku tu ade 2 bahagian..satu bahagian barang2 plastik yg korg2 selalu guna..baldi,gayung,besen,rak kasut,kuali,periuk,pinggan mangkuk yg suami isteri gune utk baling2 bila gaduh...opps!gurau kasar!soley..soley..hehehe..aku jage 'department' yg lg satu iaitu tempat barang2 VANTAGE yg ori mahupun x ori..tawu x VANTAGE tu ape?klu x tawu mmg sah2 korg warga zaman batu..haha..
Emm,bkn nak cerita psl VANTAGE ke ape ke...aku nak cerite psl adab nak melayan customer..jujur,aku x suke bile customer dilayan dgn kasar or dimarah-marah..customer tu kan pembawa rezeki kite..klu kene marah jgn harap lah diorang nak dtg lg..kan dah lari rezeki tu..adatlah klu customer cerewet nak tu,nak ni..
Kita ni nak carik rezeki klu boleyh tu biarlah HALAL+BERKAT..bila customer beli barang tp dgn hati yg bengang,mungkin dah hilang  keberkatannya di situ..klu dah berkat,gaji sket pun nampak mcm berjuta2..HIPERBOLA sungguh statement ni..haha..
Aku pun bkn lah expert sgt bab2 nak serve customer ni..tp aku x adelah sampai nak marah2 customer..aku garang ngan adik2 aku je..hmm,kesian kot kadang2 tu bile tengok ade pak cik mak cik yg kene marah..bayangkan lah klu mak bapak kite yg kene herdik mcm tu..sedih x?and klu ye pun customer yg kita serve tu muda dari kita,ape2 pun tegur lah dgn cara yg berhemah..
Bos and aunty kat tempat keje aku tu baek..x reti sgt nak marah2 pekerja diorang..and x kan aku pulak nak tegur hamba ALLAH tu..aku kn muda dari dia,pekerja part time je pun..apelah sgt nak dibandingkan dgn dia yg dah lame keje kt situ..
Ade customer pernah mengadu kat kwn aku,ckp yg pekerja2 kat situ sombong2..emm,x pasal2 name aku busuk sekali..heh!


Okeyh,utk entri kali nih malas nak cakap panjang lebau..sekadar luahan hati aku yg x mampu nak tegur BELIAU secara FACE TO FACE...mintak2 HAMBA ALLAH ni berubah lah..x baek maki hamun customer..nanti suatu saat bila kita yg kene baru tawu mcm mane sakit hati bila kene marah mcm tu..sekian...

::::ReSpEcT tHe eLdEr,LoVe The YoUnGeR..::::







Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

2 budak kasi surat cinta:

ariff al-baqi said...

ok aku terasa sbb aku x taw ape tu vantage.. and again aku ni memang kuno pun... =_=~

Cik Fyza Roosli said...

hahahaha...jd ko lah slh sorang warga zaman batu..haha..vantage tu pinggan mangkuk yg ade gmbr bunga ros...alas meja pn ade jenama vantage..besenye org kawen kasi hadiah tu..:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...