Tuesday, 21 June 2011

Like Silent Silent..

Adoi..hapekebende la tajuk post aku kali ni kan,kan,kan??sebenarnye aku nak berdiskusi isu suke seseorang secare senyap2..nak carik title "SUKA SENYAP-SENYAP" dlm bahase omputih x tahu la plak..pakai encik GOOGLE TRANSLATE maka yang keluar ialah LIKE SILENT SILENT..hampess punye GOOGLE TRANSLATE.btol2 dia translate dr BM ke BI..haha..secret admirer same ke maksud dgn suka senyap2?hmm,ape2 je lah...yg penting fokus utama aku ialah nak share sikit VIEW aku pasal bende ni..sbb aku sendiri mengalaminya..hehe..






Okeyh,let's start it...
Korang pernah tak ade perasaan suka kat sesape??Mesti la ade kan...tipu la klu x pernah suka kat someone walaupun sebesar bacteria E.coli pun perasaan korang tu..Tapi,klu x betul statement aku ni,tahniah lah kat korang ye sebab dapat mengelakkan diri dari perasaan yg membuai buai ni..
Then,aku nak tanye orang yang korang suka tu tawu x yg korang suka dia???
Kalau si dia x tahu,itulah yg dipanggil LIKE SILENT SILENT..emm,secret admirer pun boleyh diguna pakai kot..huhu..
Kalau ikut pengalaman aku,memang lah tersangat perit bila kita suka seseorang tu secara senyap2...Lagi2 bila orang yang kita suka tu tersangat lah femes..Correction,orang yg aku suke tu x adelah sgt femes tp ramai jgk lah admirer nye..Aku yang x ade apa2 kelebihan ni terpaksalah menjeruk hati,jantung,hempedu segale bagai..kalau boleyh makan x ape lah jugak!
Tapi,aku sedar diri,...Siapalah aku untuk dibandingkan dgn si dia..I've no money,no looks,not smart,no status(kecuali status FB)...In a nutshell,I've nothing..Jadi aku decide untuk teruskan untuk suka dia selagi termampu walaupun at the end,aku akan menjeruk bukan hati je but the whole of my body...isk3..Lagipun,x mahu jadi PERIGI CARIK TIMBA...malu!
Tapi  ade je sesetengah kaum Hawa yg berani express their feelings kat kaum Adam..Aku tabik spring lah kat mereka2 ni..Mungkin diorang punya konfiden level tu tinggi...Bagus2..Maknenye mereka bersedia terima sama ade love accepted or rejected.. Mungkin diorang berpendapat baek luah drpd pendam..sakit jiwa nanti parah..mental hospital tu dah terlebih kuota nak masukkan lg sorang pesakit SARS(stand for Sakit Angau Rasa Syok) mcm aku....ahaks!
Setiap bende ada baik buruknye..mcm tu jgk lah dgn isu yang aku cuba nak kupas nih...
Kebaikan bila korang x luah perasaan ialah..err..err??x sure lah ape kebaikannye..sesape yg bace post ni,tlong kasi idea..hehe
Tapi keburukannya ialah korang kena la menjeruk rasa sorang2..sometimes tu,tetiba je nak rasa jelez bila dia mesra mesraan dgn perempuan lain..Kadang2 bila dia tegur,komen or maen hem'POKE' hem'POKE' (ayat Megat) kt fesbuk pun hepi gila tahap tenuks smpai rasa mcm nak buat kenduri kesyukuran 7 hari 7 malam..Padahal tegur kat fesbuk je pun..Bkn ajak kawen..haha..tp itulah lumrah perempuan..aku ade terbace 1 statement menarik kt internet..dia ckp "org perempuan ni kalau ade update ape2 psl org yg dia suka,x sampai setengah jam sume member2 dia dah tawu.."..aku tergelak2 sorang2 bace statement ni sbb rase mcm terkena kt diri sendiri..haha..
Wahai kaum Hawa yg berada dlm situasi macam aku ni,korang rase benda yg serupa x?Ke aku sorang je yang rase mcm ni??Errrr...mcm aku sorang je.. :P
Pesanan aku utk kaum Adam,kalau dah tersuka sesape tu,cepat2 luahkan..jgn biarkan si Hawa ternanti-nanti..Kami ni kan perempuan,x manis utk mulakan dulu 1st step..Mana lah tahu kot2 Mr X yg dinanti oleh si Hawa tu ialah anda,x ade lah dia mengalami situasi mcm aku ni..Diluah mati bapak,ditelan mati emak..Errkk?Betul ke peribahase aku ni??Almaklum,dah 3 tahun meninggalkan subjek BM..
Apa2 pun pilihan di tgn kita,sama ade nak terus terang or pendam je sampailah kita bertemu dgn Mr X...Kalau terus terang,sendiri yg malu..Kalau pendam,sendiri yg merana...Mana 1 pilihan anda??Aku sejak azali dah buat keputusan utk pendam je rase suka aku yg membuak2 terhadap Mr Dot Dot ni..*over betol statement membuak2 tuh* Korang?Sila share pendapat di ruangan komen..hehe


:::sejak  aku dah nekad nak suka dia senyap2,aku dah bulatkan hati aku utk terima bahawe "KALAU JODOH TAK KE MANE...Kalau tak ade jodoh,means SOMEONE SOMEWHERE IS MADE UP FOR ME"


Waiting for Mr X..

Hadith of the post:

Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang asyik (jatuh cinta)kepada sesuatu lalu ia cuba menjauhkannya lalu menyembunyikannya didalam hatinya kemudian ia mati,matinya adalah MATI SYAHID."(Riwayat ibnu Assakir&Dailami..)

Mutiara Kata:
"BERI HATIMU HANYA UNTUK ALLAH, PASTI ALLAH TEMUKAN PADAMU PEMILIK TERBAIK. HAMPARKAN MASAMU SELUASNYA HANYA UNTUK 
ALLAH, PASTI ALLAH ATURKAN SELURUH HIDUPMU SEBAIKNYA"


Seorang Hamba Allah pernah ajar aku satu doa ni:
"Ya Allah,aku sayang kepada si dia..Semoga dia juga sayang kepadaku.
Peliharalah kami dalam redhaMu.Amin."


Thanx to HAMBA ALLAH yg ajar aku doa ni..She's one of the person yg concern and up to date ceghite psl aku..Aku x nak post name dia..nnti dia terharu pulak..hahaha..Dia pesan selalu2 lah amal kan doa ni..Mane tahu kot2 makbul..


Sekian....






Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

13 budak kasi surat cinta:

Anonymous said...

ak prnh dgr "if kte cntai org itu scra snyp2..ia dkre sbgai jihad.."afi~

Fyza Roosli said...

TENKIU..HEHEHE,,,AKU NAK BERJIHAD JGK LAH..:)

~sy pilih 'F' untuk 'Firdaus' : ) said...

(^_^)y

Ema Bustamam said...

haha. kes aku lain. dah setahun 4 bulan aku tunggu dia. tunggu punya tunggu xtahu kuat lagi tak. kitorg syg each other cuma status kekayaan membezakan kami. parents x suke kawan x gemar. kalau lepas keje still xdpt upgrade status, then bukan jodoh. betul. doa kita walaupun mustahil, lama2 mesti makbul jugak. ape yg penting, trust one day allah akan makbulkan si dia nampak kita ni depan mata dia :) be strong sayang!

Fyza Roosli said...

abg firdaus:apesal itu?hahaha
ema:thanx laling..aku tgh kuatkan smgt..thanx a lot again!hehehe..thanx jgk sbb follow blog aku yg masih setahun corn nih..haha

Anonymous said...

sobar yow..berdoalah smga pilihn awak tu org yg sesuai n boleh trima awak..chayok!!

Fyza Roosli said...

thanx anonymous a.k.a hajar ashif..haha

Anonymous said...

aku plih untk pndam je smpy ble2

Fyza Roosli said...

aku punnnnnn..unless tetiba dia confess mmg hepi gila babun la aku..hahahaha

LaDy fEez said...

been there..felt that n hurt from that...pe pun perasaan tu hak individu..so have fun with the feeling ya.. smile n stay cool owez my dear..

Fyza Roosli said...

lady feez,thanx for the support..hahaha..em,tgh have fun lah ni..x sume org rase ape yg kite rase..btol x??huhu

appeared said...

selesai memfollow anda.. sila la follow saya kembali.. sila la, sila la.. hehe

Cik Fyza Roosli said...

hahahahaha..siapa anda??nnti sy follow..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...