Tuesday, 12 July 2011

Kaitan Warna Dengan Solat...

Assalamualaikum..
mood kali ni agak bersifat keALIMan sket..yelah..aku nak bercerita psl kaitan aura warna ngan waktu kita solat...mungkin ade yg dah tawu..tp klu yg x tawu tu,aku nak share2 lah ni..hehe..
Actually kan,setiap peralihan waktu solat ni ade kaitan ngan aura warne..
aku pling suke tengok warna langit mase sunset..:)

1st sekali mesti lah kene cerita psl waktu SUBUH..ikut turutan okeyh??
Waktu SUBUH ni ade kaitan ngan warna biru muda..spektrum warna biru muda ade kaitan ngan frekuensi tiroid yg sgt berkait rapat ngan fungsi metabolisma tubuh.klu x tawu metabolisma tu ape,refer to BIOCHEMISTRY written by CAMPBELL & FARREL..
Buku rujukan BIOCHEMISTRY berat 3kg yg aku 'rajin' sgt nak bwk g kelas..



Korang2 yg selalu lewat atau tertinggal sembahyang subuh sooner or later akan mengalami masalah dlm komunikasi dan rezeki..err..terasa nye aku..huhu..
Bende ni berlaku kerana tenaga warna biru muda hanye boleh diserap oleh tiroid dlm keadaan kita berjaga..iaitu mase roh dan jasad dah bercantum..kita kene segerakan sembahyang subuh sbb tenaga alam berada pada tahap optimum bermula dari azan SUBUH..tenaga akan diserap melalui konsep resonance mase rukuk dan sujud..(u olls yg belaja fizik tawu lah ape itu resonance.klu x tawu,google ye..)
so,mereka2 yg tetinggal subuh x akan dpt tenaga yg optimum..jujur ye,bila aku tertinggal sembahyang SUBUH,aku rase x bersemangat mase nak masuk keje..



Peralihan dari SUBUH nak ke ZOHOR,warna alam akan bertukar ke warna hijau(isyraq &  dhuha)..actually aku x penah tawu pun langit ade kaler hijau..hehe..tp kuasa ALLAH kan..orang2 yg betul2 menghayati bumiNYA je yg maybe akan perasan warna langit lepas subuh..okeyh,time2 cenggini elok lah buat solat sunat DHUHA..niatnye "SAHAJA AKU SOLAT SUNAT DHUHA 2 RAKAAT KERANA ALLAH TAALA."..rakaat sebenar x terbatas..
solat DHUHA ni kunci rezeki tawu..selalu2 amalkan selaen daripada wat solat2 wajib..aku pun penah gak cube amalkan..tp bertahan tiga empat hari je..ouh,malunye ngan diri sendiri & yg penting malu ngan ALLAH..bukak fesbuk 24 jam boley..sembahyang sunat x sampai 5 minit pun x terbuat..byk hadis pasal kelebihan solat DHUHA..antaranye ialah:

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda bermaksud :” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” ( Riwayat At-Thabarani )  

2nd,let's go to ZUHUR..
Warne kuning melambangkan waktu zuhur..panas terik je rasenye kan kan kan??spektrum warna kuning ni ade kaitan ngan frekuensi perut & usus..perut & usus ni ade kaitan ngan sistem badan yg mane?ce teke..ce teke..hehe..mestilah sistem penghadaman..utk pengetahuan,warna kuning ni related jgk ngan keceriaan..1st conclusion,mereka2 yg  selalu ketinggalan ataupun terlewat ZUHUR akan menghadapi masalah kat perut 7 hilang keceriaan hidup..ce tengok org yg sakit perut hepi ke x?
konklusi no 2,aku ni ceria orangnye..jadi aku mmg x tinggal zuhur..haha..penipu!kekadang tu tertinggal jgk sbb ade lah hal nye.diulang lg sekali ye..TERtinggal..bkn saje2 tinggal...:)



Now,let's go to see the next fadhilat of SOLAT ASAR..
lepas warna kuning,langit akan bertukar ke warna oren..menunjukkan masuknya waktu asar..spektrum warna ini ade kaitan ngan fungsi prostat,uterus,ovari and testis..ni sume of coz la ade kaitan ngan reproduction system yg aku akan belaja sem 4 nanti..:P
Rahsia warna oren ialah kreativiti..org yg kerap kantoi solat asar akan hilang daya kreativiti beliau..err..aku x kreatif..but it doesn't mean aku x sembahyang ye..hehe..
tp lagi malang klu mase waktu asar,roh terpisah dari badan ataupun bahase mudahnye tido le..penah dgr kan org slalu ckp klu tido waktu asar 40 hari bturut2 nanti boley jd gila..so,jgn amalkan tido ptg..and jgn lupe,tenaga waktu asar sgt2 diperlukan oleh reproductive organ kita..




Pastu jom selak rahsia waktu MAGHRIB pulak..
Waktu maghrib,langit bertukar ke warna merah..mase kecik2 dulu mesti mak korang2 selalu pesan jgn maen kat luar waktu senja..nanti hantu culik..ade tak mak korang pesan cmtu?
(maaf bg yg tiada emak)
relevannye pesanan itu ialah kerana tenaga alam waktu maghrib menghampiri frekuensi GENIE & SETAN..bkn SETH TAN dlm citer NORA ELENA tuh..hehe..
Means mase time2 cenggini,eloklah duk umah aje..klu yg tgh memandu tu,better stop jap pegi masjid..sembahyang..driving2 waktu maghrib bahaye..sbb waktu maghrib byk interferens(sila rujuk buku FIZIK) berlaku and boleyh mengelirukan mata kita..Rahsia mase waktu Maghrib ialah keyakinan dan berkait rapat dgn sistem saraf,otot dan tulang..



Okey,dah sampai ke solat yang last sekali iaitu solat ISYAK..langit waktu malam gelap kan kan kan?lagi bez klu dpt tgok gerhana bulan a.k.a eclipse..huhu..waktu isyak menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinye bersamaan dgn sistem kawalan otak..mereka yg selalu tertinggal solat isyak selalu berada dlm kegelisahan..waktu2 mcm ni sesuai lah utk tidur ye anak-anak..jgn jd mcm aku yg dah turn upside down waktu tidur..jd cik KELASANG(kelawar+musang) dah aku ni..siang tidur,mlm berjaga semate2 utk on9 fesbuk..emm,aku mmg addicted dah kt fesbuk nih..tp itu dulu la,mase zaman pengangguran aku..skang bila dah keje part time aku betolkan balik waktu tidur aku..x kan nak tido time keje plak kan?hehe..tidur waktu malam dipanggil TIDUR DELTA di mana all body system berada dalam keadaan rehat ataupun x aktif..so,gunakan waktu malam u olls utk tidur dgn sebaik2 nye..:)



Jap2..aku x habis nak menaip lg nih..entri aku x berhenti smpai solat Isyak aje ye..
Lepas waktu Isyak,alam mula bersinar kembali dgn putih,merah jambu and seterusnye ungu..warne2 ni bersamaan dgn frekuensi pituitary gland and hypothalamus.utk pengetahuan,dua2 bende alah ni terletak kt bahagian kepala kita..fungsi encik pituitary dan cik hyphothalamus(bkn blue hippo taw) sgt berkait rapat dan terlibat dlm kebanyakan proses2 dlm tubuh...so,should be kita dah bgun tidur waktu2 satu per tiga malam tuk perform qiamullail and variety of solat sunat kita boleyh buat..solat tahajud,solat hajat,solat tasbih...tp klu korang wat solat dhuha mmg sah2 nak kene ketuk ngan 5 inch punye high heels..almaklum,bgun awal pg,masih mamai2..hehe..
last time aku buat qiamullail mase duk ostel dulu..itu pun sbb kene pakse.yela,klu x g surau nanti name naek kat warden pulak..bese lah zaman cekola2 dulu kan..lgpun mase tu aku AJK ostel..sbg senior,kene lah tunjuk tauladan yg baek kat adiks adiks..tp yg x boleyh blah mase sembahyang solat tasbih,aku tertidur time sujud.HAMPEH BINTI HANCUSS betollah aku ni..komfem2 batal somayang den tuh..jadi,aku harap aku berpeluang utk buat qiamullail dgn kerelaan aku sendiri..


As a conclusion,byk fadhilat solat ni..err..itu sume tawu lah kan.cliche betol ayat aku ni..huhu..tp kita beruntung sbb ALLAH dah perintahkan kita utk menunaikan solat 5 waktu plus solat2 sunat utk menyerap tenaga2 alam..klu utk org2 bkn ISLAM,besenye diorang buat taichi,qi-gong,yoga and sebagainye utk serap tenaga2 alam..hakikat ini sepatutnye menginsafkan kita tentang kewajiban menunaikan solat 5 waktu sbb Allah tahu kita sgt2 memerlukannya..Adalah amat malang sekali bg kumpulan2 manusia yg cuai dlm menjaga solatnye tp amat berdisiplin utk menghadiri kelas yoga segale bagai tuh..
so,sekarang dah tawu kan rahsia2 di sebalik solat?itu baru kaitan adgn aura warna..belum lg nak bercerite psl kenapa kita kene sujud,rukuk segala bagai mase dlm solat..bile difikir-fikir,direnung-renung,byk lg rahsia psl ISLAM ni yang aku kene amek tawu..and klu ade pape lg info menarik yg aku dpt dari pakwe aku(Encik Google),aku akan post kat belog aku ni..

Pesanan dari cik empunye blog:
Entri di atas x bermaksud nak ditujukan kpd sesape..al maklum,isu2 spt solat,tutup aurat ni agk sensitif bg sesetengah pihak..aku post pasal bende ni sbb nak share ape yg aku pernah terbace kt majalah remaja setaon yg lepas and jgk nak share ape yg aku dah googling2 kat internet..aku pun manusia biasa and mengaku jgk la solat aku masih belom sampai ke tahap sempurna lg..klu ade skala 1 sampai 10,dgn serendah2 dirinye aku letakkan diri aku kat skala 3.47..eh2,bkn..ni pointer aku sem ni.haha.tahap solat aku mungkin baru berada kat tahap 5..lagi 1, klu ade term2 fizik such as frekuensi or interference yg korang x paham,sila gunakan khidmat encik GOOGLE..aku x reti nak explain..tp klu term2 bio,dgn semangatnye aku sedia nak explain..okies,till then,aku nak mengundurkan diri..HAPPY READING..sekian..






Dah Habis Baca?Kalau Suka,Sila Like..Thanx.. :)

9 budak kasi surat cinta:

~Queen Q~ said...

interesting!

~Queen Q~ said...

1 hamba ALLAH yg kiut miut says

hahaha.. kene komen byk kali ni. bukan senang nak jadi kiut miut ;p

Cik Fyza Roosli said...

cess!pasni tukaq "hambah ALLAH yg huduh says"...haha

Remy@Along said...

nice cik fiza..hehe

Cik Fyza Roosli said...

thanx encik remy@along..dah lame nk post ni tp x kesampaian hajat..wanita bkerjaya katekan.bizi.haha

Anonymous said...

interesting:)~adk ko yg plg comel~

Cik Fyza Roosli said...

errr..apesal tetiba mention pasal adik aku ni?anonymous di atas KZ ke?

Anonymous said...

afi la!

Cik Fyza Roosli said...

ouh,,,hahahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...